ΕΛΛΑΔΑ

Τραγική η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Επανεξετάζεται ο χρόνος των εθνικών εκλογών Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις μετρήσεις που έχουν γίνει για τις εκλογές

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις μετρήσεις που έχουν γίνει τόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές. Αν τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικά της αντιμετώπισης του κόσμου στο κυβερνών κόμμα τότε το επιτελείο του Τσίπρα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.

Ακόμη κι αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές προσμετράται και το τοπικό στοιχείο αλλά και η προσωπικότητα του υποψήφιου, εντούτοις τα συντριπτικά χαμηλά ποσοστά των κυβερνητικών υποψηφίων δημιουργούν μείζον θέμα για τις επιλογές που αποφασίστηκαν.

Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρενα Δούρου και ο Μπελαβίλας στον Πειραιά πληρώνουν το μάρμαρο της κυβερνητικής πολιτικής που αποδοκιμάζεται από τους πολίτες.

Ακόμη και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι δείχνουν απέχθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά αποδοκιμασίας των υποψηφίων του να αυξάνονται.

Ούτε τα φιλολαϊκά μέτρα, ούτε η σκληρή πόλωση που έχει επιλέξει ο Τσίπρας μοιάζουν ικανά στοιχεία για να αντιστρέψουν το κλίμα. Το αντίθετο μάλιστα δεν φαίνεται να κερδίζει πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες που έβαλε δικό του υποψήφιο και δεν είναι κάποιος εκτός του κόμματος που έχει την στήριξη του Μαξίμου.

Γι’ αυτό και σε πολλούς δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά καν να ανακοινώσει υποψήφιο διότι γνωρίζει ότι θα καταρρεύσει αμέσως. Και γι’ αυτό μιλά για ευρύτερες συμμαχίες ώστε την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών να προσπαθήσει να καρπωθεί αυτός μια ενδεχόμενη νίκη.

Ομως, σε Αθήνα, περιφέρεια Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε μεγάλες πόλεις όπως στην Πάτρα ή στην Κρήτη, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με δεινή ήττα.

Στα στρατόπεδα των υποψηφίων επικρατεί απογοήτευση από τις πρώτες μετρήσεις και ήδη κάποιοι κατηγορούν κεντρικά τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κουμουνδούρου αλλά και το Μαξίμου για ελλιπή στήριξη.

Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια από γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως υπουργούς και βουλευτές, να κάνουν εκδηλώσεις στήριξης των υποψηφίων.

Ομως, με την σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν οι έρευνες, η γενικότερη εικόνα για το κυβερνητικό κόμμα είναι τραγική. Και ήδη έχουν αρχίσει να σκέπτονται ξανά το χρόνο των εκλογών.

Μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και παράλληλα κατάρρευση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές, προτού να γίνουν εθνικές εκλογές (να επιλεγεί δηλαδή η ολοκλήρωση της τετραετίας) θα ήταν αυτοκτονική για τον Αλέξη Τσίπρα. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές τον Οκτώβριο όταν τέσσερις μήνες πριν θα είχε υποστεί διπλή εκλογική ήττα;

Και με ποιο τρόπο θα μπλόκαρε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Ιανουάριο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο αδύναμος στην κοινωνία;

Έτσι γίνονται δεύτερες σκέψεις για το χρόνο των εκλογών και επανέρχονται οι εισηγήσεις για κάλπες ακόμη και νωρίτερα από τον Μάιο ή στην καλύτερη περίπτωση την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών ώστε να μειωθεί η αποχή που κυρίως πλήττει το κόμμα που κυβερνά.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, σε ενδεχόμενη ήττα θα μπορούσε να ανασυνταχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να τα παίξει όλα για όλα ένα χρόνο μετά με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Όπως είναι η εικόνα σήμερα καταρρέουν τα όποια σχέδια του Μαξίμου αν όχι για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, τουλάχιστον για μια διαχειρίσιμη ήττα που θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα προοπτική επιστροφής στην εξουσία κάποια στιγμή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο Μαξίμου έχουν κάνει το λάθος να μην έχουν μετρήσει καλά το θυμικό των Ελλήνων, ειδικά στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έχουν αντιληφθεί δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά παντού με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν μπροστά σε καταστροφή, ακόμη κι αν οι ίδιοι είναι ικανά πρόσωπα με έξωθεν καλή μαρτυρία.

Πάντως, στην κυβέρνηση θα περιμένουν για τρεις – τέσσερις εβδομάδες ακόμη κάνοντας συνεχείς μετρήσεις γνώμης, τόσο για τους εκλεκτούς σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες όσο και για την εκλογική δύναμη που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Και τότε θα πάρουν τις αποφάσεις τους για το χρόνο που θα στήσουν τις κάλπες, με όλα τα δεδομένα ανοικτά.

in.gr