ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ανατολική Αττική: Στους 87 οι νεκροί

Στους 87 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις φωτιές στην Ανατολική Αττική, καθώς κατέληξε -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- 62χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Εντατική του «Ευαγγελισμού».

Λίγο νωρίτερα, ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης, είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση των νεκροτομών σε 86 σορούς.

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε λόγο για 84 νεκρούς.

“Ολοκληρώσαμε την ιατροδικαστική έρευνα επί των νεκρών που είχαν προσκομιστεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ήταν 86 νεκροί”, είπε ο Νίκος Καρακούκης, ενώ η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών θα συνεχιστεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι σοροί στις οποίες έγινε νεκροτομή είναι περισσότερες από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γιατί σε κάποιες σορούς, οι ιατροδικαστές εντόπισαν υπολείμματα βιολογικού υλικού, όπως οστά από άλλους ανθρώπους, κάτι που δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει κανένας άλλος πέραν του ιατροδικαστή.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των 4 παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έδωσαν δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.

Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού.

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιώκας ανέφερε χθες ότι για τον ίδιο η χθεσινή ήταν η πιο δύσκολη μέρα, παρόλο που έχει μετάσχει στο παρελθόν σε δύσκολες αναγνωρίσεις. «Σε ελάχιστες ώρες χάθηκαν τόσες ζωές. Ακούμε περιστατικά ότι έχουν χάσει τα παιδιά τους, τον άνδρα τους και τον ψάχνουν», είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση».

Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, σημειώνοντας πως κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. Όπως διευκρίνισε ωστόσο «τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα» και «δεν είναι αναγνωρίσιμα».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Θα αποδοθούν ευθύνες για τις φονικές καταιγίδες

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωσή της αφού εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων, «διαβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες Εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής».

Ακόμη, καλεί τα μέλη της, φορείς και πολίτες σε πράξεις συμπαράστασης και έμπρακτης ενίσχυσης και ανακούφισης των πληγέντων.

Τέλος, αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση του πληγέντος από την πυρκαγιά Λύρειου Ορφανοτροφείου με το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Γιατρός του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης καταγγέλλει: Η πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίτερα – Δεν υπήρχε ένας τροχονόμος να συντονίσει

Γιατρός του Κέντρου Υγείας της Νέας Μάκρης, ο Νίκος Κουδούνης κατήγγειλε μιλώντας στον Realfm 97,8 ότι η φονική πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίτερα και ότι δεν υπήρχε συντονισμός για να προστατευθεί ο κόσμος.

“Έχω βγει στις 4:30 – 5, μπορώ να δώσω το βίντεο, όπου εγώ βλέπω τη φωτιά από εκεί που είμαι μέσα από τη Νέα Μάκρη, έχω βγει στο μπαλκόνι και η φωτιά είναι πίσω από τον Διόνυσο… Μέχρι τις 5:30 δεν υπήρχε ένας τροχονόμος να συντονίσει τους ανθρώπους, μέχρι τις 6 παρά τα αυτοκίνητα έμπαιναν μέσα στη φωτιά” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουδούνης και σημείωσε:

“Το πρώτο βίντεο είναι 4:15 – 4:30 από το μπαλκόνι του σπιτιού μου που βλέπω τη φωτιά πίσω από τον Διόνυσο… Το δεύτερο βίντεο από την παραλιακή, το τρίτο βίντεο είναι από το Μάτι, το τέταρτο είναι από την περιοχή πάνω στη Μαραθώνος που βλέπω τη φωτιά, αισθάνομαι τον κίνδυνο και φεύγω προς τη Μαραθώνος. Μέχρι και το τέταρτο βίντεο δεν υπάρχει ένας τροχονόμος να συντονίσει. Βλέπω την κυκλοφορία και αφήνουν τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στη λαίλαπα”.