ΚΡΗΤΗ

Τρεις στους δέκα ξενοδόχους του ν. Ηρακλείου καταστρατηγούν τη σύμβαση

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ: “ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ”

Ο κατώτατος βασικός μισθός ανάλογα με την ειδικότητα διαμορφώνεται τώρα από 793 έως 865 ευρώ

Τρεις στους δέκα ξενοδόχους του ν. Ηρακλείου καταστρατηγούν την εργασιακή νομοθεσία εις βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων τους, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι υποχρεωτική.

Μάλιστα, το σωματείο καλεί τα μέλη του και σε γενική συνέλευση την Πέμπτη 20 Ιουνίου προκειμένου να ενημερωθούν  για την υποχρεωτικότητα της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ν. Ηρακλείου.

(Ανάλυση των νέων δεδομένων αμοιβής και όρων εργασίας για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων) αλλά και την κλιμάκωση κινητοποιήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες που δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης
Ο Νίκος Κοκολάκης

“Δυστυχώς το 30% των εργοδοτών παραβιάζει τη νομοθεσία” είπε στην “Π” ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του συνδέσμου, τονίζοντας ότι “αυτό προκύπτει από τους συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις μονάδες”.

“Η δουλειά μας είναι να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των 10.000-11.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι πολλοί εργοδότες είναι ασυνεπείς” σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, κάποιοι ξενοδόχοι αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους, χωρίς ρεπό ή χωρίς να τους πληρώνουν τα ρεπό, τις αργίες, να δουλεύουν καθημερινά περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες κ.ά.

Από 793 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με την τοπική σύμβαση, ο κατώτατος βασικός μισθός αρχίζει από τα 793 ευρώ και φθάνει τα 865 ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου (υπάλληλος υποδοχής, μετρ, μάγειρας, αποθηκάριος, κηπουρός, σερβιτόρος κ.ά.). “Οι έλεγχοι και από κλιμάκια επιθεωρητών από την Αθήνα θα συενχιστούν.

Προτρέπουμε τους ξενοδόχους να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν τα πρόστιμα και τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιστεύω, θα ήταν καλύτερα για όλους μας” κατέληξε ο κ. Κοκολάκης.

patris.gr/