ΚΡΗΤΗ

Τρομάζουν οι ρηγματώσεις στα τείχη της Δουκός Μποφώρ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ανησυχυτικές διαστάσεις παίρνουν οι ρηγματώσεις στο τείχος

Ανατριχίλα προκαλούν τα «τραύματα» του ευθύγραμμου τμήματος της Δουκός Μποφώρ και του προμαχώνα Σαμπιονάρα, που όλο και βαθαίνουν τις  πληγές που χαράχθηκαν στο πέρασμα των δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων η αποκατάσταση του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου τους Μεσογείου παρέμεινε στα χαρτιά.

Η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι ρηγματώσεις του τείχους δείχνουν την εξέλιξη  της επιβάρυνσης του προβλήματος που είναι καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια, καθώς σε εστιασμένα σημεία έχει αρχίσει να αποσυνδέεται η λιθοδομή, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που ακολουθούν  είναι δυνατό να σημειωθούν και αποκολλήσεις.

Οι ρηγματώσεις  του μνημείου έχει αλλεπάλληλα καταγγελθεί από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ότι εγείρουν ζητήματα και σε σχέση με τη στατικότητα του εμβληματικού μνημείου και παρά την κρισιμότητα του προβλήματος στο έργο της αποκατάστασης η μια καθυστέρηση διαδέχεται την άλλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ρηγματώσεις, σε πολλά σημεία του τείχους φύονται θάμνοι και αναρριχητικά φυτά, που σε εστιασμένα  σημεία ποτίζονται επιμελώς από τις διαρροές των σωληνώσεων που μεταφέρουν νερό και περνούν από το τείχος.

Φύονται θάμνοι και... σωληνώσεις στο κάθετο τμήμα των τειχών της Δουκός Μποφώρ
Φύονται θάμνοι και… σωληνώσεις στο κάθετο τμήμα των τειχών

Η εγκατάλειψη του μνημείου, όπως διακρίνεται από την πλευρά του πάρκου Νεολαίας, είναι το λιγότερο προκλητική στο κοινό αίσθημα, για το πώς είναι δυνατόν ένα πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί  εδώ και δεκαετίες να αναλώνεται σε μια γραφειοκρατική διαχείριση που καταγράφει αέναους κύκλους. Όπως προκύπτει σε αυτή τη φάση, ενώ έχουν βρεθεί τα χρήματα αποκατάστασης του μνημείου, υπάρχει μια διαδικαστική καθυστέρηση ανάμεσα στη Διεύθυνση αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και τη διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ που θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη μελέτη αποκατάστασης του έργου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης τονίζει ότι οι ρηγματώσεις είναι μέρος των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί, που αντιμετωπίζονται μέσα από το έργο που έχει μελετηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου.  Για αυτό και επείγει όσο τίποτε να καταφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού να εντάξει τα σχετικά έργα στο πρόγραμμα Κρήτη 2014 2020, στο οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Φύονται θάμνοι και... σωληνώσεις στο κάθετο τμήμα των τειχών της Δουκός Μποφώρ

Ο ίδιος εξηγεί ότι με ευθύνη του Δήμου ολοκληρώθηκε μια μελέτη που δόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού που με τη σειρά του βρίσκεται σε συνεννόηση  με τη διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμευμένα  2,5 εκατ. στο ΠΕΠ Κρήτης και 1.2εκατ. από το πρόγραμμα  ΒΑΑ «βιώσιμη αστική ανάπτυξη», ώστε  να μπουν στο ΕΣΠΑ τα έργα της αποκατάστασης του ευθύγραμμου τμήματος της Δουκός Μποφώρ, του προμαχώνα Σαμπιονάρα και της αποκατάστασης της πύλης Σαμπιονάρα  που ενώνει την πόλη με το λιμάνι.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος  της Δουκός Μποφώρ, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση πασσάλων από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κάγκελα και παράλληλα επέμβαση στη λιθοδομή με σκαλωσιά του θα τοποθετηθεί κατά μήκος του τείχους στο πάρκο Νεολαίας, προκειμένου να μπουν νέα κονιάματα και να αποκατασταθεί η ευστάθεια και η συνοχή της λιθοδομής. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο επίσης επιβαρυμένο   ρηγματωμένο ορεκιόνε του προμαχώνα Σαμπιονάρα, για το οποίο η τοπική Αρχαιολογία έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάστασή του.

patris.gr