ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Τρυπητή: Στη μαγεία της Νότιας Κρήτης

 

Η παραλία της Τρυπητής απέχει 73 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο και λίγα χιλιόμετρα από το Λέντα. Πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής που είναι κτισμένη σε μια σπηλιά μέσα στο ομώνυμο φαράγγι.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία που δεν επηρεάζεται από τους ισχυρούς ανέμους, με άμμο, ψιλό βότσαλο και κρυστάλλιναπράσινα νερά που βαθαίνουν απότομα. Τριγύρω στα βράχια σχηματίζονται αρκετές σπηλιές.

Η παραλία Τρυπητή δεν είναι οργανωμένη. Σε αυτήν θα βρείτε μόνο μια ταβέρνα. Κοντά στην παραλία δεν θα βρείτε κάποιο κατάλυμα για τη διαμονή σας, παρά μόνο κάποια αυθαίρετα κτίσματα χωρίς ρεύμα που ενοικιάζονται ως δωμάτια. Η παραλία ενδείκνυται για ελεύθερο camping, καθώς τα αρμυρίκια που υπάρχουν κοντά προσφέροντας τη σκιά τους, καθιστούν την τοποθεσία κατάλληλη για να τοποθετήσει κάποιος τη σκηνή του.

Αν βρεθείτε στη περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια ενός πρωτομινωικού οικισμού, ψηλά σε ένα λόφο, στα βορειοανατολικά της παραλίας.

Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να επιλέξετε μια από τις παρακάτω δύο διαδρομές. ,

Η πρώτη ξεκινάει από το Λέντα και ακολουθεί πορεία προς τα ανατολικά προς το χωριό Κρότος. Μετά από 2 χλμ. περίπου στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση και συνεχίζετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία περνώντας μέσα από το ακρωτήριο Τράφουλας. Πρόκειται για μια διαδρομή μέσα από έναν χωματόδρομο που διασχίζει παραλιακά τη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η θέα στο Λιβυκό πέλαγος που θα αντικρίσετε είναι μοναδική!

Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Βασιλική, διασχίζει τα Αστερούσια Όρη και το φαράγγι της Τρυπητής. Η διαδρομή αυτή, μέσα από έναν βατό χωματόδρομο, είναι αρκετά δύσκολη, με πολλές στροφές. Σε ένα σημείο κοντά στην παραλία οι δύο σχεδόν κάθετοι γκρεμοί που υψώνονται δημιουργώντας τα δύο τοιχώματα του φαραγγιού πλησιάζουν πολύ στενεύοντας τόσο το πέρασμα, ώστε μόλις που χωράει να περάσει ένα αυτοκίνητο. Και αυτή η διαδρομή με την άγρια ομορφιά του άγονου και επιβλητικού τοπίου θα σας εντυπωσιάσει.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα, σε απόσταση 2,5 χλμ. από την παραλία της Τρυπητής, η επόμενη παραλία που συναντάει κανείς είναι η παραλία Κατάρτι.

destinationcrete.gr/