ΚΡΗΤΗ

Υπάρχει… βόμβα στα θεμέλια του 6ου Γυμνασίου; “ΟΧΙ” ΑΠΑΝΤΑ Η ΛΟΤΖΙΑ

Άνω κάτω έχει γίνει ολόκληρη η πόλη με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου από το πουθενά προέκυψε σοβαρότατο ζήτημα με τη στατικότητα του 6ου Γυμνασίου που στεγάζεται στη λεγόμενη παλιά Εμπορική στον προμαχώνα Σαμπιονάρα.

Το θέμα ανέδειξε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Β.Συθιακάκη, αφήνοντας τους πάντες άφωνους, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, επειδή το μνημείο επάνω στο οποίο είναι το σχολείο έχει σοβαρό πρόβλημα».

Ο σχολιασμός αυτός προκάλεσε την απορία της υπουργού Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, που δεν έκρυψε την έκπληξή της που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα κανείς από τους τοπικούς παράγοντες δεν ήξερε τίποτα. Η ίδια προανήγγειλε αυτοψία, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος σε σχέση με την ύπαρξη του προβλήματός του και τις διαστάσεις του.

Το όλο θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ουδεμία ανησυχία ούτε τίθεται το παραμικρό θέμα ασφάλειας όσον αφορά στο κτήριο του σχολείου.  Στο 6ο Γυμνάσιο μάλιστα τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα εργασίες ανακαίνισης τόσο στον αύλειο χώρο όσο και στις όψεις του κτηρίου».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως προκύπτει, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, η κ. Συθιακάκη έθεσε ζήτημα σε σχέση με τη στατικότητα του 6ου Γυμνασίου, και μάλιστα για να δείξει το βάρος του προβλήματος σχολίασε με νόημα: «Δεν κοιμάμαι τα βράδια… Δεν είναι η πρώτη φορά που λέω ότι το μνημείο, επάνω στο οποίο είναι το σχολείο, έχει πρόβλημα».

Η Β.Συθιακάκη επικαλέστηκε  την απόφαση έγκρισης του Master Plan του Δήμου, το 2016, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνουν έργα στατικής ενίσχυσης του προμαχώνα για να μην καταρρεύσει το κτήριο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Δήμος γνώριζε το πρόβλημα”.

Η ίδια πρόσθεσε με νόημα ότι η έγκριση του Master Plan αναγράφει σαφώς ότι το σχολείο θα μείνει εκεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνει στατική αποκατάσταση του προμαχώνα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα γίνει αυτοψία για να διαπιστωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και ποιες είναι οι διαστάσεις του, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή της για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν οι τοπικοί φορείς το όλο θέμα, αφού όπως είπε δεν είχαν ενημερωθεί αρμοδίως. Όπως είπε «το θέμα ετέθη σε εμάς πριν από μια ώρα.

Είναι προφανές ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί». Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης  Αυγενάκης έθεσε ευθέως ζήτημα για το γεγονός ότι η κ. Συθιακάκη δεν ενημέρωσε αρμοδίως για το πρόβλημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θέλω να πυροδοτήσω μια ένταση κι έναν συναγερμό.

Η κ. Συθιακακη όφειλε να έχει ενημερώσει εγκαίρως για αυτό που συμβαίνει. Κανείς μας δεν γνώριζε αυτό που μας αποκάλυψε. Εφόσον υπάρχουν τέτοια στοιχεία, να τα καταθέσει στους αρμόδιους. Θα γίνουν άμεσα οι σχετικοί έλεγχοι. Αν δεν ισχύουν αυτά που λέει η κ. Συθιακακη, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

 

Τι απαντά ο Δήμος Ηρακλείου

Έντονη ενόχληση προκάλεσαν στη Λότζια οι αποκαλύψεις της κ.Συθιακάκη που έθεσε ζήτημα οξύτατου προβλήματος στατικής επάρκειας του 6ου Γυμνασίου. Μάλιστα με γραπτή ανακοίνωσή του σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται το παραμικρό θέμα ανησυχίας για τη στατικότητα του σχολείου, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε.

«Τη  δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ουδεμία ανησυχία ούτε τίθεται το παραμικρό θέμα ασφάλειας όσον αφορά στο κτήριο του σχολείου.  Στο 6ο Γυμνάσιο μάλιστα τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα εργασίες ανακαίνισης τόσο στον αύλειο χώρο όσο και στις όψεις του κτηρίου».

Μάλιστα η Λότζια «αδειάζει» ευθέως την κ. Συθιακάκη σε σχέση με τα όσα επικαλέστηκε στη σύσκεψη, τονίζοντας με νόημα ότι «στην έγκριση του Master Plan από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Αύγουστο του 2016, εγκρίθηκε η  παραμονή του σχολείου στον προμαχώνα Σαμπιονάρα, χωρίς να τεθεί κανένας όρος ή προϋπόθεση.

Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα στατικότητας του σχολείου από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Και ουδέποτε έφτασε στον Δήμο έγγραφο που να αναφέρει οτιδήποτε περί στατικότητας. Για το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του προμαχώνα Σαμπιονάρα καταγράφεται έμπρακτο ενδιαφέρον εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος επικαιροποίησε και παρέδωσε πλήρη μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2018 για να υλοποιήσει το σχετικό  έργο.

Ο δε μελετητής δεν έθεσε κανένα ζήτημα διακοπής της λειτουργίας του 6ου Γυμνασίου ούτε τώρα ούτε κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου».