ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Υποχρεωτικά μαθήματα… διαζυγίου για γονείς ανηλίκων που θέλουν να χωρίσουν!

Αυτό αποφασίσθηκε στη Δανία στην οποία να σημειώσουμε πως οι πολίτες μπορούν να χωρίσουν με ένα κλικ μέσω διαδικτύου, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν κάποια περίοδο για να το ξανασκεφτούν ή να δώσουν το παρών σε δικαστήριο.

Πλέον όμως οι γονείς ανηλίκων που θέλουν να πάρουν διαζύγιο θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν ένα σχετικό μάθημα στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα από 1η Απριλίου κάθε γονέας θα πρέπει να παρακολουθήσει μια ενότητα μαθημάτων διάρκειας περίπου 30 λεπτών, η οποία θα διατίθεται δωρεάν και έχει στόχο να λειτουργήσει ως ένα σύστημα πλοήγησης στη νέα του ζωή με τα παιδιά του. Όποιος δεν το κάνει πολύ απλά παραμένει παντρεμένος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μαθήματα αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα «Συνεργασία μετά το διαζύγιο», μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο την οποία δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και υιοθετήθηκε από την πολιτική τάξη της Δανίας ως ένα είδος μπούσουλα για τα παντρεμένα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν.

«Τα ψηφιακά αυτά μαθήματα δίνουν απαντήσεις σε εκατοντάδες από τα πιο βασικά ερωτήματα που τίθενται σε ένα διαζύγιο», σχολίασε στο AFP ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την Παιδική Ηλικία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Δωρεάν πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να έχουν μέσω ενός απλού αιτήματος και τα ανύπαντρα ζευγάρια με παιδιά. Επισημαίνεται ότι το 54% των παιδιών στην Δανία γεννιούνται εκτός γάμου. Το πρόγραμμα αυτό, που διατίθεται μέσω υπολογιστή, αλλά και υπό τη μορφή εφαρμογής, αποτελείται από συνολικά 17 ενότητες, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για δυνάμει δύσκολες καταστάσεις: από τη διοργάνωση των πάρτι γενεθλίων των παιδιών ως τις σχολικές εκδρομές.

Χρήσιμα μαθήματα διαζυγίου και ψυχολογική υποστήριξη

«Είναι μια καλή αρχή. Μια εύκολη και οικονομική απόφαση. Η κοινωνία των πολιτών ζητεί περισσότερη υποστήριξη και ψυχολογική. «, τόνισε η Τρίνε Σαλντεμόζε, υποδιευθύντρια της Moedrehjaelpen, μιας ένωσης παροχής βοήθειας στις οικογένειες.Το μάθημα αυτό είναι χρήσιμο, «αλλά μόνον αν δεν υπάρχουν πολύ αυξημένα επίπεδα αντιπαράθεσης μεταξύ των γονέων», πρόσθεσε.

Στην Δανία δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια το 2018, ένα ποσοστό που φτάνει το 46,5% των γάμων. Στη χώρα πλέον το 70% των ανήλικων παιδιών ζει και με τους δύο γονείς του ενώ το 1980 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 85%.

Όταν τα ζευγάρια χωρίσουν, όλο και πιο συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών τους, με αυτό το ποσοστό να έχει διπλασιαστεί σε από το 16% το 2009 στο ένα τρίτο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου αναλύσεων και ερευνών του κράτους πρόνοιας (VIVE).

Το εγχείρημα είχε δοκιμαστεί εθελοντικά για τρία χρόνια

Τα μαθήματα «Συνεργασίας μετά το διαζύγιο», τα οποία δοκιμάστηκαν σε 2.500 εθελοντές στη Δανία μεταξύ του 2015 και του 2018, είχαν «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, δήλωσε ένας εκ των δημιουργών τους, ο ψυχολόγος Μάρτιν Χαλντ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Στις 12 από τις 14 περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα είχε από μέτρια ως πολύ μεγάλη επίδραση στη διανοητική ή τη σωματική υγεία των ανθρώπων: στρες, κατάθλιψη, άγχος, σωματικό ή ψυχικό άλγος και ημέρες άδειας», πρόσθεσε.

Για να εγγραφεί κάποιος, χρειάζεται απλά να κάνει ένα κλικ σε μια εξατομικευμένη σύνδεση, που στέλνεται από τον διαχειριστή μόλις καταχωριστεί το αίτημα διαζυγίου, να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το μάθημα εντός τριών μηνών.

Το υποχρεωτικό αυτό μάθημα, το μοναδικό στο είδος του, αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους, οι οποίοι κρίνουν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ανάμειξη σε αυτόν τον τομέα.

«Τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων να παντρεύονται και να διαλύουν τον γάμο τους χωρίς να ανακατεύεται το κράτος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau η Λάουρα Λίνταλ, η οποία είναι υπεύθυνη του κόμματος αυτού στον τομέα των οικογενειών.