ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Φλώρου: Για αθρόες αποφυλακίσεις «αλά Αριστείδης Φλώρος» προειδοποιούν οι δικαστές

«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιωνεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης» αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας

Σαφή προειδοποίηση για αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων … αναπήρων από τις φυλακές της χώρας, αποτελεί το βούλευμα του συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος ώστε ο Αριστείδης Φλώρος, να επιστρέψει στη φυλακή.

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για την γνησιότητα των ιατρικών γνωματεύσεων που ο 39χρονος άλλοτε ισχυρός άνδρας της Energa εξασφάλισε καταφέρνοντας να αποφυλακιστεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, το συμβούλιο Εφετών Ευβοίας, προειδοποιεί για τις …κατά συρροή αποφυλακίσεις καταδικών με γνωματεύσεις που πιστοποιούν δήθεν αναπηρία τους.

Ειδικότερα, το συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, υπό τον πρόεδρο του κ. Χρ. Κατσιάνη (ήταν πρόεδρος στη δίκη του Άκη Τοχατζόπουλου), υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας Λάμπρου Σοφουλάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων στο βούλευμα που εξέδωσε για την υπόθεση του Αρ. Φλώρου:

«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιωνεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης».

Αλλά και ο ίδιος όμως ο κ. Σοφουλάκης στην εισήγηση του στο δικαστικό συμβούλιο για την περίπτωση του Αρ. Φλώρου, επισημαίνει: «Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί το ποσοστό αναπηρίας στον Α. Φλώρο άνω του 67%, του χορηγήθηκε για ψυχιατρικούς λόγους (υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή, ποσοστό 30 με 35%), για νευρολογικούς (επιληψία) και για αναπνευστικούς (σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο, ποσοστό 30%).

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «ζυγίζοντας» όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους για την υφ’ όρων αποφυλάκιση του 39χρονου, έκριναν πως τα ιατρικά πιστοποιητικά που οδήγησαν στην αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου είναι «πλαστά και χαλκευμένα».

Καταλυτικό ρόλο στην κρίση τους αυτή, έπαιξε η απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία το τελικό ποσοστό αναπηρίας του Αρ. Φλώρου ανέρχεται τελικά σε 55% και όχι σε 70% όπως είχε κριθεί από την πρωτοβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του.

Η απόφαση αυτή της δευτεροβάθμιας επιτροπής του ΚΕΠΑ διαβιβάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίασή του, προκειμένου τα μέλη του να αποφασίσουν αν θα κάνουν δεκτή ή όχι την έφεση που είχε ασκηθεί κατά του πρώτου βουλεύματος, που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον 39χρονο επιχειρηματία.

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» υπολογίζεται ότι ήδη περίπου 700 κατάδικοι έχουν καταφέρει να αποφυλακιστούν με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιου «βεληνεκούς» καταδικασθέντες να αποφυλακιστούν είναι το 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.

Δωροδοκία

Την ίδια ώρα, η υπόθεση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου και η αλυσίδα των προσώπων που ενεπλάκησαν σε αυτή, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς έπειτα από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένη Δημητρίου.

Την έρευνα για τις δυσώδεις συνθήκες αποφυλάκισης του συγκεκριμένου καταδίκου, που μέχρι την περασμένη Παρασκευή διενεργούσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, πλέον θα πραγματοποιήσει η εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας γιατροί μέλη επιτροπών, που «έδωσαν» ποσοστό αναπηρίας στον Α. Φλώρο άνω του 67% για ψυχιατρικούς λόγους (υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή), για νευρολογικούς (επιληψία) και για αναπνευστικούς (σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο), θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς που θα αναζητήσει ακόμη και τυχόν διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος!

Το πλαίσιο που θα κινηθεί η έρευνα προδιαγράφεται ξεκάθαρα από τα αδικήματα που η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς καλείται να διερευνήσει.

Συγκεκριμένα, η κυρία Τουλουπάκη θα διερευνήσει τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως: «Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην αρχή» αλλά και «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου καθώς και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

Ως εκ τούτου μοιραία στο «κάδρο» αναμένεται να μπουν οι γιατροί της επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που αξιολόγησαν και πιστοποίησαν την αναπηρία του συγκεκριμένου κατάδικου, άλλα πρόσωπα που τυχόν βρίσκονται πίσω από τις καταγγελλόμενες ως πλαστογραφημένες ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και πρόσωπα που έχουν ρόλο στις φυλακές είτε ως κρατικοί υπάλληλοι είτε ως συνεργαζόμενοι.

protothema.gr