ΚΡΗΤΗ

Υπόθεση Eaton: Ανατροπές μετά τη μη ανίχνευση γενετικού υλικού – Φαντασιόπληκτος ο 27χρονος;

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στην οποία θα υποβληθεί ο 27χρονος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες.

Το γεγονός ότι στα δείγματα που είχαν ληφθεί από τον κόλπο και τον πρωκτό της άτυχης Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton δεν ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό (σπέρμα εν προκειμένω) του καθ’ ομολογία βιαστή και δολοφόνου της Γιάννη Παρασκάκη, δεν σημαίνει απαραίτητα-σύμφωνα με ειδικούς-ότι δεν υπήρξε βιασμός.

Αναμφίβολα το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να αποτελέσει «όπλο» στην υπερασπιστική γραμμή του 27χρονου (ως προς την ψυχιατρική του κατάσταση), όμως ειδικοί επιστήμονες από τους οποίους ζητήσαμε άτυπα να ερμηνεύσουν τη μη ταυτοποίηση των δειγμάτων με γενετικό υλικό του κατηγορούμενου ανέφεραν ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά.

Η σήψη αποτρεπτικός παράγοντας

Όπως υπογραμμίζουν, η σορός της Suzanne Eaton ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι αρμόδιοι προχώρησαν σε λήψη σηπτικών υγρών στα οποία ενδεχομένως δεν συμπεριλήφθηκε το σπέρμα του 27χρονου ή ακόμα και αν ελήφθη δεν κατέστη δυνατή η ανίχνευσή του λόγω της σήψης. Τονίζεται ότι η ποιότητα του υλικού λόγω αποσύνθεσης συνιστά σαφή αποτρεπτικό παράγοντα ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι στη «διαδρομή» προς το ακροατήριο θα ζητηθεί η επιστημονική γνώμη ειδικών που θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Και αυτό αναμένεται να ζητηθεί, για διαφορετικούς λόγους, τόσο από την πλευρά της υπεράσπισης όσο και της πολιτικής αγωγής.

Ήδη πάντως από την πλευρά της υπεράσπισης, ο συνήγορος κ. Παντελής Ζέλιος, τηρώντας μία απόλυτα υπεύθυνη στάση, επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με ειδικούς προκειμένου να έχει τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη σε σχέση με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και να δοθεί απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: τα δείγματα δεν ταυτοποιήθηκαν επειδή δεν υπήρξε βιασμός ή επειδή δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν λόγω διαφόρων παραγόντων. Ο ίδιος ο 27χρονος, πατέρας δύο μικρών παιδιών, προανακριτικά περιέγραψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας καρέ-καρέ τις κινήσεις του την επίμαχη ημέρα, αποκαλύπτοντας ότι βίασε παρά φύσιν και κατά φύση τρεις φορές την άτυχη Αμερικανίδα. Την ομολογία αυτή επανέλαβε και ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας, ζητώντας μάλιστα την παραδειγματική του τιμωρία. Στις περιγραφές του έδωσε και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι την πρώτη φορά που βίασε την Αμερικανίδα δεν είχε τις αισθήσεις της αλλά το σώμα της ήταν ζεστό. Τις άλλες δύο φορές ήταν παγωμένο. Μοιραία ο συνήγορος του προβληματίζεται και διερωτάται: «άραγε έχουμε να κάνουμε με έναν φαντασιόπληκτο που είπε όλα αυτά τα φρικώδη για τη δημοσιότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο;».

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στην οποία θα υποβληθεί ο 27χρονος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες. Πάντως ο κ. Ζέλιος επικοινώνησε με τον εντολέα του, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης προκειμένου να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων, με τον ίδιο να παραμένει αμίλητος και να μην κάνει το παραμικρό σχόλιο.

Κατά την προανακριτική του απολογία ο Παρασκάκης είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε κατάσταση σεξουαλικής υπερδιέγερσης όταν επιτέθηκε στην Suzanne Eaton και είναι γνωστό ότι εκείνη την ημέρα αναζητούσε διακαώς άτομο να κάνει σεξ, όπως είχε πει. Περιέγραψε ότι τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του. Η γυναίκα τραυματισμένη και σοκαρισμένη έπεσε στο οδόστρωμα με τα γόνατα, κοιτώντας προς το αυτοκίνητο του δράστη. Βογκούσε, δεν πρόλαβε να ψελλίσει το παραμικρό. Τη χτύπησε ξανά, αυτή τη φορά με γκάζια, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει σοβαρά στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Πλημμυρισμένη στο αίμα, με σπασμένη γνάθο και οστά, ο 27χρονος κατέβηκε με αστραπιαίες κινήσεις και τη φόρτωσε σε εμβρυϊκή στάση στο πορτ-παγκάζ, χρησιμοποιώντας το πανί της ομπρέλας θαλάσσης. Στη διαδρομή προς Μάλεμε αντιλήφθηκε έναν χτύπο προερχόμενο πιθανότατα από το πορτ-μπαγκάζ και μία φωνή. Όταν έφθασαν στην περιοχή της σπηλιάς περιέγραψε ότι η Suzanne Eaton ήταν αναίσθητη αλλά ζεστή.

Πηγή

Εφημερίδα Πατρίς