ΚΟΣΜΟΣ

Φταίει η Κίνα για την επιδημία του κορωνοϊού; ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία ζητούν εξηγήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια λεπτομερή έρευνα για τον τρόπο που ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε την Κίνα ότι θα πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολες ερωτήσεις», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Financial Times πως «υπάρχουν προφανώς πράγματα που συνέβησαν και δεν γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις δυσκολίες των δυτικών χωρών να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προέκυψε με την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Μακρόν είπε: «Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κατάσταση στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία με εκείνη στην Κίνα ή τη Ρωσία. Η διαφάνεια, η αμεσότητα της είδησης δεν συγκρίνονται, τα ειδησεογραφικά κανάλια δεν είναι ελεύθερα σε αυτές τις χώρες, δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά».

Αυτές οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου για την διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα ήρθαν να προστεθούν στις επιφυλάξεις που εξέφρασαν το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε μάλιστα την Κίνα ότι πρέπει να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις. «Πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις πλευρές, με έναν ισότιμο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει τίποτα συμβεί και πρέπει να θέσουμε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν σταμάτησε νωρίτερα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι ΗΠΑ προανήγγειλαν έρευνα
Η διοίκηση Τραμπ από την πλευρά της κατηγόρησε το Πεκίνο ότι απέκρυψε την σοβαρότητα της επιδημίας στην αρχή της. Πάγωσε μάλιστα την οικονομική ενίσχυση προς τον ΠΟΥ κατηγορώντας τον ότι ταυτίζεται με τις κινεζικές θέσεις. «Αρχίζουμε έρευνα λεπτομερή για όσα μπορούμε να μάθουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε ο ιός, μόλυνε τον κόσμο και προκάλεσε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Πομπέο στο κανάλι Fox News.
Υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 σε μια λαϊκή υπαίθρια αγορά στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πωλούνταν εξωτικά ζωντανά ζώα. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο SARS-CoV-2 ήταν αρκετά κοντινός με έναν ιό που βρισκόταν στις νυχτερίδες, ο οποίος μεταλλάχθηκε και πέρασε μέσα από ένα ζωικό είδος που πουλήθηκε στην αγορά Ουχάν και από εκεί στη συνέχεια ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους. Το ενδιάμεσο ζώο-φορέας δεν έχει προς το παρόν ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα.

Αλλά οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο ανοίγουν και έναν άλλο δρόμο. Σύμφωνα με την Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα, μετά από πολλές επισκέψεις στο Ινστιτούτο επιδημιολογίας της Ουχάν, είχε προειδοποιήσει δύο φορές, πριν από δύο χρόνια, την αμερικανική διοίκηση ότι υπάρχουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε αυτό το εργαστήριο που μελετούσε ειδικότερα τον κορωνοϊό στις νυχτερίδες.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες
Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε, σήμερα ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.

Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορωνοϊού, μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο» εναντίον της Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Η Ρωσία στο πλευρό της Κίνας
Η Ρωσία με τη σειρά της παρενέβη το βράδυ της Πέμπτης αλλά για να υπερασπιστεί την Κίνα. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «αντιπαραγωγικές» «τις προσπάθειες να κατηγορηθεί η Κίνα ότι δεν ενημέρωσε τον κόσμο νωρίτερα για την εμφάνιση μιας επικίνδυνης νέας μόλυνσης». Ο Πούτιν μάλιστα χαιρέτησε «τις συνεπείς και αποτελεσματικές δράσεις της Κίνας οι οποίες επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι ευθύνες του παγκολίνου
Στη Δύση, η άποψη ότι η Κίνα ευθύνεται για την μετάδοση και εξάπλωση του Covid-19 κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο που έγραψαν στην Le Monde τρεις γνωστοί επικεφαλής περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων η Κίνα κατηγορείται ευθέως ότι ξεκίνησε τον ιό μέσα από άγρια ζώα, ειδικά τον παγκολίνο, τα οποία καταναλώνει ενώ απαγορεύεται γιατί επισήμως είναι προστατευόμενο είδος. «Η Κίνα έχει επομένως μια μεγάλη ευθύνη για την γέννηση αυτής της επιδημίας που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο από ένα άγριο ζώο το οποίο απαγορεύεται να πωλείται στο εμπόριο, αλλά στην Κίνα το πωλούν στις αγορές».
Η Κίνα είναι μέλος της Διεθνούς Συνθήκης κατά του εμπορίου αγρίων ειδών (Cites). Αυτή η Συνθήκη προειδοποίησε από το 1994 ότι υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης του παγκολίνου και το εμπόριό του απαγορεύτηκε, ωστόσο στην Κίνα χρησιμοποιείται για το κρέας του, αναφέρει το άρθρο.