ΚΡΗΤΗ

Φτιάξτε και απολαύστε Κρητικό κρεμώδες ρυζόγαλο

ΥΛΙΚΑ

100 γρ. ρύζι καρολίνα

600ml φρέσκο γάλα

1 καρπό βανίλιας ή 1 στικ βανιλίνης

30 – 70 γρ. καστανή ζάχαρη

1 ξυλαράκι κανέλα

Ξύσμα από μισό φρέσκο πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

Κανέλα σε σκόνη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε κατσαρόλα με βαριά βάση βάζουμε το ρύζι και ρίχνουμε το γάλα και την βανίλια. Ανάβουμε το μάτι και μέχρι να αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το ρύζι. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα ή με το καπάκι της. Αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο και κρεμώδες μίγμα. Περίπου 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος προσθέτουμε το ξυλάκι βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφαιρούμε τον καρπό της βανίλιας ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε την ζάχαρη σε ποσότητα ανάλογα με την προτίμησή μας. Αφήνουμε το ρυζόγαλο να βράσει για 7 – 10 λεπτά ανακατεύοντας και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε σε πιάτα ή μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες σκεπασμένα με μεμβράνη. Πριν τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Οι βοσκοί στην Κρήτη για να αρωματίσουν το γάλα όταν βράζει ρίχνουν μικρά κομματάκια από ένα μεγάλο φύλλο δάφνης χωρίς να ρίχνουν κανέλα.

2 Στα πορτοκαλοχώρια των Χανίων, διακοσμούν το ρυζόγαλο με καραμελωμένη φέτα πορτοκαλιού και προσθέτουν λίγο χυμό πορτοκαλιού

3 Στο Αίγιο προσθέτουν ροδόνερο λίγο πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος και διακοσμούν με γλυκό τριαντάφυλλο της Μονής Ταξιαρχών. Το όνειρο

Έμβολος