ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Φυλακές Νεάπολης: 30 χρόνια από την αιματηρή απόδραση κρατουμένων-Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, δεν ξεχνά

«Ή θα μείνουμε ελεύθεροι ή θα πεθάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς», είπαν οι δραπέτες των Φυλακών Νεάπολης Λασιθίου σε έναν έμπορο από τον Βόλο, τον οποίο κράτησαν όμηρο.

Δεν ήταν ο μοναδικός. Οι πέντε από τους οκτώ δραπέτες, οι οποίοι έμειναν μαζί μετά την αιματηρή απόδραση που συγκλόνισε την Κρήτη, είχαν χρησιμοποιήσει και ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών προκειμένου να βρουν κατάλυμα στο τροχόσπιτό τους και τροφή.

Ήταν αρχές Ιουνίου όταν τέσσερις Ελληνες, δύο Κούρδοι, ένας Αγγλος και ένας Ιρακινός -καταδικασμένοι με μεγάλες ποινές φυλάκισης- αποφάσισαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές.

Η απόδραση έμεινε γνωστή ως «επιχείρηση: ασπιρίνη», αφού ξεκίνησε όταν ένας από τους δραπέτες, Έλληνας, έφυγε από το προαύλιο και πήγε στο γραφείο των φρουρών προφασιζόμενος ότι θέλει ασπιρίνη.

1

Όταν αυτός βγήκε από το γραφείο, οι υπόλοιποι όρμηξαν μέσα σε αυτό. Έδεσαν δυο φρουρούς πισθάγκωνα, τους φίμωσαν, πήραν τα κλειδιά της εξώπορτας και, αφού έκοψαν τα τηλέφωνα της φυλακής, βγήκαν έξω.

Οι αστυφύλακες, οι οποίοι βρίσκονταν στην ταράτσα, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Προχωρώντας σύρριζα με τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών, οι επτά κρατούμενοι ανέβηκαν την εξωτερική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα.

Οι δυο Κούρδοι παρέμειναν κολλημένοι στον τοίχο. Οι υπόλοιποι άνοιξαν την «κερκόπορτα» που οδηγούσε στην περιστρεφόμενη σκάλα. Η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη. Ανέβηκαν ένας ένας. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούστηκαν τέσσερις πιστολιές. Προέρχονταν από δύο όπλα: το ένα ήταν κρυμμένο έξω από τις φυλακές και το δεύτερο φαίνεται πως είχε περάσει μέσα σε αυτές την προηγούμενη ημέρα. Δυο αστυφύλακες έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος γλίτωσε όταν έσκυψε ενστικτωδώς.

Οι έξι δραπέτες εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο φρουρού, τα κλειδιά του οποίου είχαν αρπάξει. Οι Κούρδοι διέφυγαν με τα πόδια, κάνοντας οτοστόπ. Ενας ταξιτζής ειδοποίησε την αστυνομία και συνελήφθησαν λίγο αργότερα.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικήρυξε τους δραπέτες με 50 εκατομμύρια δραχμές.

Ύστερα από 12 ημέρες ελευθερίας, αυτός που θεωρούνταν από τις αρχές ως ο εγκέφαλος της απόδρασης έπεσε νεκρός σε μάχη ανάμεσα σε αστυνομικούς και δραπέτες. Δύο 24ωρα αργότερα, ένας ακόμη δραπέτης συνελήφθη βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμούς αστυνομικών και δέκα ώρες αργότερα οι υπόλοιποι τρεις παραδίδονται άοπλοι σε ενέδρα.

Από τους οκτώ μόνο ένας κατάφερε να μείνει ασύλληπτος. Εκείνος που είχε αποσπαστεί εξαρχής από τους υπόλοιπους, όταν εγκατέλειψαν το «δανεικό» αμάξι.

Επιμνημόσυνη δέηση το Σάββατο 8 Ιουνίου

Με την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αιματηρή απόδραση κρατουμένων των Φυλακών Νεάπολης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου, θα τελέσει το Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 και ώρα 11:00, επιμνημόσυνη δέηση έξωθεν των Δικαστικών Φυλακών Νεαπόλεως, στην μνήμη των αστυνομικών, ΚΟΚΟΛΑΚΗ Νικόλαου και ΣΑΚΚΑ Σαράντου, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά κρατουμένων κατά την απόδραση τους στις 08 Ιουνίου 1989.

Μία λιτή Τελετή Μνήμης, προκειμένου να τιμήσουμε όπως αξίζει τη μνήμη των δυο αστυνομικών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση των αγαθών των πολιτών και της κοινωνίας μας.