ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Μάτι: Αγωγές μαμούθ 2 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τους νεκρούς -Σοκαριστικές περιγραφές

Στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημιώσεις προσφεύγουν συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι.

Οπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τις μηνύσεις, οι οικογένειες των θυμάτων στο Μάτι στρέφονται με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ.

Στα κείμενα των τεσσάρων πρώτων αγωγών που φέρνει στο φως η εφημερίδα περιγράφονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη μαύρη Δευτέρα όπου εξελίχθηκε η τραγωδία στο Μάτι.

Σε μια από τις αγωγές περιγράφεται η οικογενειακή τραγωδία που έζησε στη φωτιά στο Μάτι η οικογένεια του Δημητρίου Τζούλια, που κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του.

Στην αγωγή που κατέθεσαν 10 συγγενικά του πρόσωπα περιγράφουν όσα συνέβησαν στην τραγωδία στο Μάτι εκείνη τη μαύρη Δευτέρα του περασμένου καλοκαιριού: «Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Αγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας.

Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Οταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Αγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».

Πριν φύγει από τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος. «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την περιφέρεια ούτε από το δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», τονίζουν οι συγγενείς ζητώντας ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 1.940.000 ευρώ.