ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Φόβοι για γενικευμένο blackout από τις βλάβες και το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΕΣΤH

 

Καυτό και… σκοτεινό προβλέπεται το καλοκαίρι στην Κρήτη, όπως συνειδητοποίησαν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι του νησιού. Χθες, πρώτη ημέρα καύσωνα, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Κρήτης, χτύπησε το πρώτο καμπανάκι με τις συχνές διακοπές ρεύματος σε όλο το νησί.

Από τις 3 το μεσημέρι και για μία ώρα περίπου, έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση πολλές γειτονιές του Ηρακλείου, όπως ο Μασταμπάς, η Αγία Αικατερίνη, η Θέρισσος, η Φοινικιά, αλλά και περιοχές στους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Φαιστού.

Το πρόβλημα, μετά τις 7 το απόγευμα, μετατοπίστηκε και σε άλλα σημεία, όπως τη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ και τις βραδινές ώρες πόλεις και χωριά σε όλο το νησί ταλαιπωρούνταν από διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Παύλος Βαρδουλάκης, εξηγεί στην «Π» πως υπήρξε πρόβλημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα και έγινε προσπάθεια να αποκατασταθεί γρήγορα. Οι διακοπές ήταν μικρής διάρκειας αλλά κάλυπταν πολλές περιοχές του νησιού, αφού πολλές μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

«Να μη… σβήσει το νησί»

Το μέλος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, κ. Γιάννης Βρέντζος, εξηγεί στην «Π» πως λόγω του καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης, υπήρξε έλλειψη ισχύος. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει την κατανάλωση, συνεπώς γίνονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, «για να μη… σβήσει το νησί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βρέντζος.

Εκτός από την υψηλή θερμοκρασία, που οδήγησε τους καταναλωτές στο να χρησιμοποιούν στο φουλ τα κλιματιστικά τους, αρνητικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι είχαμε άπνοια. Έτσι, δε βοήθησαν καθόλου τα αιολικά ενώ ο κ. Βρέντζος σημειώνει πως το πρόβλημα εντείνεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν ο ήλιος δύει και τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν από το προσκήνιο.

Αναφέρει πως γίνεται μία προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή με εγκατάσταση επιπλέον γεννητριών στον υποσταθμό της ΔΕΗ στις Βρύσες, ωστόσο, αυτή η κίνηση συναντά την έντονη αντίδραση των τοπικών αρχών και της κοινωνίας, γενικότερα.

Σε ερώτηση τι προβλέπεται για τη συνέχεια του καλοκαιριού, απαντά πως όσο έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς ανέμους, η εικόνα θα παραμένει ίδια. Η ΔΕΗ θα προχωρά σε διακοπές ρεύματος για να μην υπάρχει ένα γενικευμένο  black out.

Σημειώνει πως οι γραμμές φεύγουν αυτόματα και το θέμα αφορά όλες τις περιοχές. Υπάρχουν, ωστόσο, δικλείδες ασφαλείας για να μη σβήσουν τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια. Το κέντρο κατανομής βλέπει πως η παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση στην περιοχή κι έτσι ζητάει από τα επιμέρους κέντρα να «πέφτουν» οι γραμμές ελεγχόμενα. Υπολογίζεται πως οι διακοπές θα διαρκούν περίπου μία ώρα.

«Με αυτό τον τρόπο, θα κρατάμε το σύστημα τις ώρες αιχμής, που είναι το πρωί προς το μεσημέρι και το απόγευμα μετά από τις 6, αν δε φυσάει και έχει νυχτώσει, τότε η κατάσταση επιβαρύνεται», τονίζει.

Ο κ. Βρέντζος αναφέρει πως το μόνο που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι οικονομία, όταν αυτό είναι εφικτό αφού είναι λογικό στον καύσωνα να είναι ανοιχτά τα κλιματιστικά.

«Μένει να περιμένουμε να συνδεθεί η Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα», σχολιάζει.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως διακοπές ρεύματος γίνονται τα τελευταία 24ωρα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

patris.gr