ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Χάνεται στα κύματα η πλαζ του Δερματά ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΕ 

Η διαμόρφωση της παραλίας του Δερματά σε πλαζ, σταματά τουλάχιστον για την ώρα

Στον “αέρα” βρίσκεται το έργο της πλαζ του κόλπου του Δερματά, μετά την οριστική απόφαση παύσης του, που υπογράφηκε χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το έργο ουσιαστικά “τινάζεται στον αέρα”, καθώς δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη εργασία, εάν δεν τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα που αφορά στην ολοκλήρωση της μελέτης, την οποία όφειλε να έχει διασφαλίσει εδώ και χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, στην παραλιακή ζώνη προέκυψε το πολύ σοβαρό ζήτημα της κατάρρευσης του δρόμου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων του 2010 και του 2014, τα οποία είχαν προκαλέσει την ολίσθηση του υφιστάμενου πρανούς.

Για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αποκατάστασης του δρόμου που είχε καταρρεύσει και ανέκυπτε ευθέως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, η περιοχή του κέντρου της πόλης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οριστική παύση εργασιών αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Έτσι, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του πρανούς, που είχε καταπέσει. Όμως παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να εντάξει και το έργο που αφορά στην ανάπλαση του κόλπου του Δερματά. Το πρόβλημα είναι ότι το δεύτερο έργο επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο καθεστώς της πρώτης εργολαβίας, δηλαδή στο καθεστώς της έκτακτης ανάγκης για την οποία δεν απαιτείται η έκδοση περιβαλλοντικών όρων.

Όμως κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι αυτό το οποίο προκύπτει από την επεξεργασία του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι ακόμα και το “στρίμωγμα” δύο διαφορετικών έργων σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μην εκδοθούν περιβαλλοντικοί όροι, θα μπορούσε να έχει γίνει αποδεκτό εάν η όλη διαδικασία είχε ολοκληρωθεί μέσα σε μια διετία.

Όμως παρατηρήθηκε  πως είναι μια μεγάλη χρονοτριβή στην υλοποίηση των έργων, που ξεπέρασε κατά πολύ τη διετία και σε ό,τι αφορά το έργο της ανάπλασης του κόλπου, το οποίο μοιραία δεν μπορεί να χωρέσει στο ειδικό καθεστώς της έκτακτης ανάγκης. Για την ακρίβεια τώρα βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και μέσα σε αυτό το διάστημα ο Δήμος δεν έλυσε το ζήτημα των περιβαλλοντικών όρων το οποίο τώρα βρίσκει μπροστά του.

Όπως είναι γνωστό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέφρασε εγκαίρως τις αντιρρήσεις της και ο Δήμος σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις αιτιάσεις της κατέθεσε έναν τεχνικό φάκελο με μια σειρά εγγράφων μέσα από τα οποία επιχειρούσε να νομιμοποιήσει την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης του κόλπου του Δερματά χωρίς περιβαλλοντικούς όρους.

Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης δεν ενέκριναν τον τεχνικό φάκελο του Δήμου, τεκμηριώνοντας ότι δεν εξαιρείται από τη  διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο της ανάπλασης του κόλπου του Δερματά.

patris.gr