ΚΡΗΤΗ

Χίλια ευρώ από τη Λότζια επίδομα στους πολύτεκνους ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Τη διάθεση εφάπαξ κοινωνικού βοηθήματος σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες εξετάζει η δημοτική Αρχή ως ένα καταρχήν υποστηρικτικό μέτρο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας. Το όλο θέμα έχει ήδη συζητηθεί στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφούσας παράταξης στη Λότζια που έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να εξεταστεί και από την νομική υπηρεσία.

Με τη σειρά της η νομική υπηρεσία ενέκρινε τη χορήγηση του επιδόματος μετά από ενδελεχή έλεγχο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση. Έτσι αναμένεται το επόμενο διάστημα όλες οι εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες να προσδιορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη διάθεση του επιδόματος το οποίο εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τα 1000 ευρώ.

Το εφάπαξ επίδομα θα διατίθεται με εισοδηματικά κριτήρια τα οποία αναμένεται να προσδιοριστούν με ακρίβεια σύντομα. Το επίδομα θα αφορά οικογένειες που αποκτούν τέταρτο παιδί και για κάθε επιπλέον τέκνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών στον Δήμο Ηρακλείου ξεπερνά τις 2.300. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει η δημοτική Αρχή να προσδιορίσει τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθορίσει ουσιαστικά και πόσοι θα έχουν πρόσβαση  στα χρήματα αυτά.

Η εισήγηση της πρότασης φέρει την υπογραφή του πολιτικού προϊστάμενου της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνου Παττακού, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του υπογράμμισε ότι το δημογραφικό πρόβλημα διανύει τη χειρότερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και το φαινόμενο της υπογεννητικότητας χαρακτηρίζεται ως ακραίο κοινωνικό φαινόμενο που άπτεται της αρμοδιότητας ακόμα και της πολιτικής προστασίας με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Με αυτά τα δεδομένα, τον προβληματισμό και την ανησυχία κρίνεται ότι ο ισχυρότερος Δήμος της Κρήτης έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία δίνοντας το παράδειγμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετική πρόταση για τη διάθεση εφάπαξ επιδόματος σε πολύτεκνες οικογένειες έχει κατατεθεί από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας για τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος από ΟΤΑ σε οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στελέχη της δημοτικής Αρχής τονίζουν ότι η προσέγγιση η οποία γίνεται είναι το εφάπαξ επίδομα να λειτουργήσει συνδυαστικά και με τη μείωση δημοτικών τελών σε οικογένειες που αποκτούν τέταρτο παιδί και για κάθε επιπλέον παιδί. Όπως σημειώνουν, το νοικοκύρεμα του Δήμου Ηρακλείου που έγινε από τη σημερινή δημοτική Αρχή στο δημοτικό ταμείο,  άνοιξε τον δρόμο για να μπορούν να ενισχύονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε ερώτηση της «Π» για το αν το μέτρο αυτό αποτελεί παροχή ενόψει των εκλογών, τα στελέχη της δημοτικής Αρχής τονίζουν ότι είναι προεκλογική δέσμευση της Δύναμης Πολιτών η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Και μάλιστα, όπως σημειώνουν, οι συζητήσεις για τη διάθεση του εφάπαξ βοηθήματος στους πολύτεκνους  είναι μια μακρά συζήτηση που έχει αρχίσει από τις αρχές του καλοκαιριού και σταδιακά άρχισε να αποκρυσταλλώνεται.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει τα δεδομένα που φέρνει μπροστά μας η οικονομική κρίση, τα οποία είναι προφανή στην κοινωνία.

Υπάρχει καταγεγραμμένη έκτακτη δημογραφική κατάσταση της οποίας επιβάλλεται επειγόντος η αναστροφή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ του 2009 και του 2015 έχει σημειωθεί μείωση των γεννήσεων της τάξης του 22% ενώ παρατηρείται αύξηση των θανάτων κατά 12% με αποτέλεσμα από το 2011 και μετά οι θάνατοι να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

.patris.gr