ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Εργα αποκατάστασης στο ισλαμικό τζαμί του 17ου αι. που δεσπόζει στο παλιό λιμάνι

Την αποκατάσταση του τεμένους Γιαλί Τζαμισί, το οποίο αποτελεί έργο της ισλαμικής τέχνης και βρίσκεται στο κέντρο του παλιού λιμανιού των Χανίων, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Τάσος Βάμβουκας.

Η ανακοίνωση έγινε μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε σε έργα πλακόστρωσης στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, που είναι γνωστό και ως τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν.

Tο Γιαλί Τζαμισί χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν, φωτογραφία: wikipedia

Tο Γιαλί Τζαμισί χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν, φωτογραφία: wikipedia

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εργολαβία για την αποκατάσταση του μνημείου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας. Όπως εξήγησε, με τα έργα που θα γίνουν, θα προστατευθεί το μνημείο, το οποίο έχει υποστεί φθορές λόγω της υγρασίας αλλά και διαφόρων υλικών που λανθασμένα είχαν τοποθετηθεί στο μνημείο.

Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα γίνει αντικατάσταση πετρών, θα βελτιωθούν τα επιχρίσματα και θα γίνει μόνωση του κτιρίου για την υγρασία. «Αποκαθιστούμε μια πληγή στην καρδιά της πόλης» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Γιαλί Τζαμισί χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν.
Έχει κυβικό κτίσμα που καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό χωρίς τρούλο που το στηρίζουν τέσσερα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά, η οποία στεγάζεται από έξι μικρούς τρούλους. Το τέμενος Κιουτσούκ (μικρού) Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού), όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα.

Ο χώρος χρησιμοποιείται σήμερα για φιλοξενία εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων.

| iefimerida.gr