ΚΡΗΤΗ

Χιλιάδες κόσμου στο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας που «αναβίωσε» την εποχή του Μίνωα και του Ερωτόκριτου

Με κυρίαρχο φόντο την λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της Μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου, πλημμύρισε από αρώματα, χρώματα γεύσεις το Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηράκλειου, στο 7ο φεστιβαλ Κρητικής κουζίνας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο φεστιβάλ που έχει καταστεί επιτυχημένος θεσμός αναδείχθηκαν στην κορυφαία διοργάνωση από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού τα Κρητικά προϊόντα, η αυθεντική Κρητική κουζίνα ως πρότυπο της Κρητικής διατροφής και η λαϊκή μας παράδοση.

Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας που είχε ελεύθερη είσοδο «μαγνήτισε» χιλιάδες πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των Κρητικών παραδοσιακών φαγητών που μαγείρευαν επί τόπου δεκάδες μέλη γυναίκες και άντρες από 58 πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Πάμπολες ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του φεστιβάλ για την παρασκευή Μινωικών φαγητών αλλά και άλλων γεύσεων της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως ανέφεραν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης και η πρόεδρος του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενακη, έχει ως στόχος, να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο γνήσιος γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης. Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Ειδικά για φέτος, “έτος Ερωτόκριτου”, υπήρξε ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία, στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου όπου στήθηκε ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα, αναβιώνοντας την γαστρονομία της εποχής.

Στ Αρναουτακης: Στηρίζουμε κάθε δράση που αναδεικνύει τα Κρητικά προϊόντα-κουζίνα, την παράδοση.

«Η Περιφέρεια στηρίζει διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα Κρητικά προϊόντα, την Κρητική κουζίνα, το πρότυπο της Κρητικής διατροφής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα του Προεδρείου του φεστιβάλ δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων , τις επιτροπές του φεστιβάλ, και σε όλους τους συμμετέχοντες.Στην διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκε για την βοήθεια και προσφορά της στο φεστιβάλ η γνωστή-έγκριτη Shef Ντινα Νικολαου, βραβείο που παρέλαβε α ο τον Περιφερειάρχης Κρήτης.
Την κ Νικολάου όπως και ολα τα μέλη της κριτικής επιτροπής ευχαρίστησαν τόσο ο κ Αρναουτακης, όσο και η κα Ηγουμενακη, ενώ απο την πλευρά της η κα Νικολαου ευχαρίστησε θερμά για την διάκριση τονίζοντας το ενδιαφέρον και την στήριξη της στο φεστιβάλ.
Στην μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ, και στο έντονο ενδιαφέρον μικρόν και μεγάλων αναφερθήκαν σε δηλώσεις τους η Πρόεδρος Λένα Ηγουμενακη και η γραμματέας Ιωάννα Τσουκια, επισημαίνοντας ότι»Το φεστιβάλ με επιτυχία διασώζει, αναπαράγει, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική, λαϊκή παράδοση, και το φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχει ένα σφαιρικό «δέσιμο» της παράδοσης μας με τις λαϊκές μας δοξασίες, τα κειμήλια, τα υφαντά, τα σκεύη, και τη μαγειρική ».
Κάθε σύλλογος παρουσίασε με αγάπη και μεράκι την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου απ ολες τις περιοχές της Κρήτης, ενώ όλοι οι επισκέπτες γευστηκαν τα νόστιμα εδέσματα.Επίσης είχαν την ευκαιρία να νιώσουν μουσικά ακούσματα από τον Νεκτάριο Σαμόλη και το συγκρότημα του και παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο ” Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης ” και το Νηπιαγωγείο “Τα μελισσάκια μας”
Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» που φιλοξενισε τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, εφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.Παράλληλα στο «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια πρόσφεραν οι Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ, όπως και ο «Οδηγός Μαγειρικής» .Ο οδηγός -βιβλιο που εκδόθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα Φεστιβάλ, συνοδευόμενες από πλούσιο και ανεκτίμητη ο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που εμπιστεύθηκαν στο Φεστιβάλ 77 πολιτιστικοί σύλλογοι, και φορείς, από όλη την Κρήτη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις, όπως είπε η πρόεδρος, θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.
Τα μέλη του προεδρείου του Φεστιβάλ, ευχαριστούν θερμά τους 58 πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και τοπικούς φορείς που συμμετείχαν και αυτούς που παραβρέθηκα καθώς και τους επίτιμους προσκεκλημένους, από Σίφνο και Κύπρο.