ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

“Χρυσώνουν” τους Κινέζους για να έρθουν να επενδύσουν στην Κρήτη

Του Αντώνη Παντινάκη

“Χρυσάφι” στον… “δρόμο του Μεταξιού” στρώνεται από και προς την Κρήτη! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Cretalive, οι 150 υπερπολυτελείς κατοικίες τις οποίες έχει αναλάβει και κατασκευάζει μία μεγάλη εταιρεία εντός της μεγαλονήσου, αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τα “μεγάλα πορτοφόλια” της Κίνας!

Οι υπό ανέγερση επαύλεις έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών εύπορων Κινέζων: Ήδη 50 εξ αυτών έχουν “καπαρώσει” ισάριθμες βίλες, εξέλιξη πολύ ευοίωνη στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τη σύσφιξη των σχέσεων Κρήτης και Κίνας.

Με την αγορά ενός πολυτελούς οικήματος στην Κρήτη, οι Κινέζοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη “χρυσή βίζα”. Τους στρώνεται έτσι το… έδαφος για να επενδύσουν στη μεγαλόνησο, με τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται να είναι συνακολούθως αυξημένες και πολύ δυναμικές.

Στην… εξίσωση προσθέστε και τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης, η εξαγωγή των οποίων στην τεράστια αγορά της Κίνας ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με την Πρέσβειρα της Κίνας κα. Zhang Qiyue.

Ο τουρισμός, το ντοκιμαντέρ και η διαφήμιση

Πολύς λόγος έγινε και για τον τουρισμό, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης να είναι… ολιγαρκής στοχεύοντας στο 1% των Κινέζων ταξιδιωτών – δηλαδή σε 1.000.000 επισκέπτες από τη χώρα του Σινικού Τείχους! Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, αλλά καθόλου απλησίαστος αν γίνουν οι σωστές κινήσεις.

“Έχουν γίνει πολλά και θετικά βήματα”, σχολίασε ο κ. Αρναουτάκης, εννοώντας φυσικά τις επαφές και τους διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν ανάμεσα στην Κρήτη και την Κίνα.

Οι “γέφυρες” χτίστηκαν το 2011, όταν η “φωτιά” της “Αραβικής Άνοιξης” είχε αρχίσει να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα σε όλη τη βόρεια Αφρική: Τότε, η μεγαλόνησος άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τη φροντίδα όσων Κινέζων διέφυγαν από την Λιβύη.

Η επιχείρηση διάσωσής τους, ήταν πέρα για πέρα… κινηματογραφική! Τρανή απόδειξη, το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται και θα είναι αφιερωμένο στο συγκεκριμένο περιστατικό! Την σκηνοθεσία του, όπως πληροφορηθήκαμε δια στόματος του κ. Αρναουτάκη, έχει αναλάβει σκηνοθέτης διεθνούς φήμης και μόλις κυκλοφορήσει, θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για τη μεγαλόνησο!

Η πρέσβειρα της Κίνας θυμήθηκε το “σωσίβιο” που πρόσφερε η Κρήτη στους συμπατριώτες της, βρίσκοντας το κατάλληλο… πάτημα για να πλέξει το εγκώμιο του Σταύρου Αρναουτάκη: “Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Κρήτη έχει έναν πολύ ιδανικό και άξιο Περιφερειάρχη, με πολύ ενθουσιασμό. Καθένας από εμάς θυμάται ότι το 2011, όταν χρειάστηκε να φυγαδεύσουμε τους Κινέζους πολίτες από τη Λιβύη, το κάναμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του ίδιου προσωπικά του κ. Αρναουτάκη. Προσωπικά κι εγώ και η κυβέρνησή μας, θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε αυτή τη συνεργασία με την Κρήτη”.

Φτιάχνουν επαύλεις για «χρυσά» κινέζικα πορτοφόλια !

Η “έξυπνη πόλη” και το “κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις”

Η Πρέσβειρα της Κίνας, νωρίτερα, είχε σταθεί ιδιαίτερα στο πόσο θελκτικές είναι οι τοπικές συνθήκες για τους συμπατριώτες της. Η κα. Zhang Qiyue εκθείασε την Κρήτη “για την μακρόχρονη ιστορία της, τους υπέροχους οργανισμούς της όπως το Μουσείο Καζαντζάκη, τη φιλοξενία της”, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί “το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις για τις κινεζικές εταιρείες”. Έδειξε, μάλιστα, να έχει γνώση και για τον τίτλο που συνοδεύει το Ηράκλειο, αυτόν της “έξυπνης πόλης” (“smart city”, είπε συγκεκριμένα). Κι επειδή οι Κινέζοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει… κάτω, θα’ χουν εξετάσει (και θα εξετάσουν) τα πάντα πριν προχωρήσουν στο επόμενό τους βήμα, θέλοντας να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην Κρήτη…

cretalive.gr