ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ωτική νευροτροποποίηση

Γράφει η Άννα Καπασάκη
Ιατρός Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος
Πτυχιούχος Ωτοθεραπείας από το Research and Training in Natural Medicine, International School of Auricular Neuromodulation.
Κάτοχος πτυχίου European Cosmetic Academy of Chinese Acupuncture

Σφακιανάκη 4, Ηράκλειο Κρήτης
Μ. 6948832820
annakapasaki@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/kapasakianna/EarAcupuncture


 

Τα μυοσκελετικά προβλήματα, είναι αποτέλεσμα ρευματικών, νευρικών παθήσεων, τραυματισμών, και φυσικά, μυοσκελετικών δυσλειτουργιών.
Η έντασή τους αυξάνει σε περιόδους έντονου στρες, όμως κι ο πόνος αυτός καθαυτός προκαλεί άγχος στον πάσχοντα, έτσι ώστε συχνά είναι δύσκολο να διαγνώσουμε την αρχική αιτία του άγχους στον ασθενή μας.

Πολλές φορές σχετίζονται με την εργασία, καθώς η στάση του σώματος ή συγκεκριμένες κινήσεις που επαναλαμβάνονται για πολλές ώρες, καταπονούν μύες και αρθρώσεις.
Η ωτική νευροτροποποίηση είναι μέθοδος βελονισμού, που εφαρμόζεται στο πτερύγιο του αφτιού. Λέγεται νευροτροποποίηση, επειδή παρεμβαίνει στην παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, οι οποίοι δρουν κεντρικά ή περιφερικά στο σώμα, οπουδήποτε υπάρχουν ειδικοί υποδοχείς.
Εφαρμόζεται στο ωτικό πτερύγιο με βάση την κλινική εξέταση, την αντανακλαστική ευαισθησία, και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν προκύψει από μακροχρόνιες έρευνες πάνω σε ασθενείς.

Ο θεραπευτικός ερεθισμός του πτερυγίου γίνεται με την απλή εφαρμογή λεπτών βελόνων και, συχνά, τη χρήση ρεύματος χαμηλής τάσεως, πάνω στις βελονίτσες.
Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την χρονιότητα και την ένταση του πόνου.
Αρχικά, η εφαρμογή γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και μετά την ελάττωση των συμπτωμάτων, τα μεσοδιαστήματα αυξάνονται προοδευτικά, ανά 15ήμερο, 20ήμερο ή και μήνα. Συνολικά 6-8 συνεδρίες απαιτούνται για να υπάρξουν επιθυμητά αποτελέσματα -στα πρωτοεμφανιζόμενα, κυρίως, επώδυνα σύνδρομα- και 8-10 συνεδρίες σε χρόνιες και ιδιαίτερα επιπλεγμένες καταστάσεις.
Η τεχνική συνδυάζεται με τη λήψη φαρμάκων, αν λαμβάνονται ήδη από τον πάσχοντα.
Δεν υπάρχουν παρενέργειες στον ωτικό βελονισμό.

Τα συχνότερα επώδυνα σύνδρομα που αναζητούν λύση μέσω του ωτοβελονισμού είναι το αυχενικό σύνδρομο, οι οσφυαλγίες και οι κεφαλαλγίες, που οφείλονται στην κακή στάση του αυχένα και της κεφαλής (συνήθως μετά από πολύωρη χρήση υπολογιστών ή και εργασίας γραφείου), το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ή και ωμοπλάτης, η γοναλγία, οι ισχιαλγίες, και, φυσικά, οι αθλητικές κακώσεις, οι οποίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με ωτοβελονισμό και σωματικό βελονισμό ταυτόχρονα.
Απαραίτητη είναι η κλινική εξέταση, ο εργαστηριακός έλεγχος καθώς και οι απεικονιστικές μέθοδοι για τη διάγνωση του μυοσκελετικού προβλήματος. Αυτό σημαίνει πως η επίσκεψη στον ορθοπεδικό ή τον ρευματολόγο γιατρό είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση και πρέπει μα προηγείται του βελονισμού.
Ο ασθενής ξεκινά ωτοβελονισμό, έχοντας ήδη μια διάγνωση για το πρόβλημά του.

Το μυοσκελετικό άλγος που οφείλεται στο αυξημένο σωματικό βάρος, αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με βελονισμό για απώλεια βάρους.
Ο παράγοντας του άγχους από τον χρόνιο πόνο καθώς κι οι αϋπνίες, λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, και τοποθετούνται βελόνες σε ειδικά σημεία για την αντιμετώπισή τους.
Για εκείνους τους ασθενείς που δεν είναι χαρούμενοι να έρχονται σε επαφή με βελόνες, ο θεραπευτικός ερεθισμός μπορεί να γίνει με απλό μασάζ ή χρήση laser.