Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Όσο διαρκεί το όνειρο» της Μαργαρίτας Σκιαδά

 

Γράφει η Βασιλική Μολφέση  

 

 

Εξαιρετικό και με υπέροχη πλοκή είναι το βιβλίο της Μαργαρίτας Σκιαδά με τον ποιητικό τίτλο «Όσο διαρκεί το όνειρο». Κεντρική ηρωίδα η Αλεξάνδρα, μια γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα με την οικονομική κρίση και που , μετά από τραγικά γεγονότα στη ζωή της που της στέρησαν γονείς και αγαπημένο , αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη ζωή.

Σε μια εκδρομή γνωρίζει τον γοητευτικό Φίλιππο που είναι ξεναγός μιας εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και αναπτύσσεται μεταξύ τους ένα όμορφο και τρυφερό συναίσθημα που καταλήγει σε μεγάλο έρωτα. Ένα ατύχημα απομακρύνει την Αλεξάνδρα και το Φίλιππο και σε αυτό συντελούν και τα ψέματα και οι δολοπλοκίες ενός άλλου προσώπου, αλλά παρόλα αυτά, όταν η αγάπη είναι αληθινή καταφέρνει και ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Πολύ ωραίο βιβλίο , ευκολοδιάβαστο και καλογραμμένο, με ανατροπές ως το τέλος, ουσιαστικούς διαλόγους, έντονα συναισθήματα και υπέροχες περιγραφές , ιδιαίτερα της Σαντορίνης με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα όμορφα ηλιοβασιλέματα και της μαγευτικής Θεσσαλονίκης.

Οι κεντρικοί ήρωες αλλά και τα πρόσωπα που τους πλαισιώνουν έχουν αληθοφανή χαρακτήρα, χωρίς τίποτα το υπερβολικό . Η συγγραφέας διεισδύει στη γυναικεία ψυχολογία και κάθε αναγνώστρια στο ρόλο της Αλεξάνδρας, βρίσκει πολλές δικές της σκέψεις, ανασφάλειες και πράξεις.

 

Θίγει την επικινδυνότητα του διαδικτύου με ψεύτικους ανθρώπους, τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, το τρέξιμο και το άγχος της καθημερινότητας και πόσο το πάθος και η εμμονή καταστρέφουν εμάς αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Υμνεί την αξία του έρωτα και της συντροφικότητας, που όσο ανεξάρτητη και να είναι μια γυναίκα, όταν εμφανιστεί ένα αρσενικό που να ξέρει να διεκδικεί και να πατάει γερά στα πόδια του τα ξεχνάει όλα και δίνεται με την ψυχή της. Και μια μικρή παράγραφος που ξεχώρισα:

«Η μοίρα τόσο δυνατή, τόσο παράξενη μα πάνω από όλα ανεξήγητη, μπορεί να ενώσει ή να χωρίσει ψυχές. Είναι αυτή που καθοδηγεί τα βήματά μας στη ζωή, καλά ή κακά, χωρίς ποτέ να ξέρουμε τα σχέδιά της. Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς λόγο, μόνο που τα σημάδια πολλές φορές αργούμε πολύ να τα καταλάβουμε».