ΚΡΗΤΗ

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στην Ανώπολη

Ένας νέος θεσμός εδραιώνεται στο Δήμο Χερσονήσου που σκοπό έχει να αναδείξει την όμορφη και ιστορική τέχνη της ξυλογλυπτικής. Πρόκειται για το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Ανωπόλεως Πεδιάδος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου: “Η ξυλογλυπτική είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη τέχνη του ξύλου, είναι ουσιαστικά η ανάγλυφη απεικόνιση μορφών, αντικειμένων ή σχεδίων πάνω σε ξύλο κατά την έμπνευση του αριστοτέχνη δημιουργού. Αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερο κλάδο της τέχνης που η ιστορία της αρχίζει από τον 11ο αιώνα και έχει τη δική της τεχνική -αισθητική καθώς απαιτεί το ιδιαίτερο ψυχολογικό και επαγγελματικό υπόστρωμα από την πλευρά του δημιουργού. Η ιδιαίτερη αυτή τέχνη περιλαμβάνει ξυλοτεχνουργήματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας που απαιτούν την συνέργεια μυαλού και ψυχής παράλληλα με την δεξιοτεχνία των χεριών του γλύπτη κατά την επεξεργασία του ξύλου. Σε αυτήν την ιδέα και προοπτική ανάπτυξης θεσμών στο Δήμο Χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί το – 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής- στον Ιερό Λόφο του προφήτη Ηλία Ανωπόλεως με ξυλογλύπτες από όλη την Ελλάδα σε ένα συναπάντημα τέχνης και δημιουργίας με σκοπό να αφήσουν ζωντανό το αποτύπωμα της κουλτούρας τους και την τεχνοτροπία της τέχνης τους, ως πολιτιστική κληρονομιά στην τοποθεσία αποκτώντας κατά αυτόν το τρόπο εκείνη εκτός από θρησκευτική και εθνική σημασία και πολιτιστική ταυτότητα”.

Το Συμπόσιο θα ανοίξει τις πύλες του στις 29 Αυγούστου από τις 9:00 έως τις 13:00 το πρωί και από τις 17:00 έως 20:00 το βράδυ κάθε μέρα -εκτός από το απόγευμα της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου- έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.