ΚΡΗΤΗ

100 συνδυασμοί και 6.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Κρητικών-Οι εκλογές σε… αριθμούς

Σε μία βδομάδα ακριβώς ανοίγουν οι… κάλπες με τους Κρητικούς να ψηφίζουν – μεταξύ άλλων – για τον περιφερειάρχη αλλά και τον δήμαρχο που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει για την επόμενη τετραετία.

Πριν από λίγες ημέρες τα Πρωτοδικεία όλου του νησιού επικύρωσαν τους συνδυασμούς που παίρνουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Οι εκλογές σε… αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, την επόμενη Κυριακή θα «μονομαχήσουν» 100 συνολικά συνδυασμοί που αποτελούνται πάνω από 6.000 υποψηφίους – αν μετρήσει κανείς και όσους κατεβαίνουν ανεξάρτητοι.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης 6 είναι οι συνδυασμοί που λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία και συνολικά 346 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών είναι 142 γυναίκες.

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 94 συνδυασμοί με τους περισσότερους να κατεβαίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (36) αλλά και τα Χανιά (25) ενώ ακολουθεί το Λασίθι (με 18 συνδυασμούς) και το Ρέθυμνο (με 15).

Οι δήμοι που κατατέθηκαν οι περισσότεροι συνδυασμοί είναι: δήμος Ηρακλείου (9 συνδυασμοί), δήμος Χανίων (8 συνδυασμοί) και δήμος Ιεράπετρας (7 συνδυασμοί).

Την ίδια ώρα, από τους 6.019 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους οι περισσότεροι κατεβαίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (2.424) και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (1.591).

Το ψηφοδέλτιο που έσπασε κάθε… ρεκόρ υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι εκείνο του Άρη Παπαδογιάννη (δήμος Χανίων) στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 195 υποψήφιοι.

Πάντως, μεγάλη συμμετοχή έχουν και τα ψηφοδέλτια των Βασίλη Λαμπρινού, Γιάννη Κουράκη και Δημήτρη Βρύσαλη στο δήμο Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές όλοι οι νυν δήμαρχοι – με εξαίρεση δύο δήμους – διεκδικούν εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο.

Εκλογές με… άρωμα γυναίκα

Δυναμική είναι και η συμμετοχή των γυναικών σε αυτές τις εκλογές καθώς το 40% των υποψηφίων αποτελούνται από γυναίκες.

Μάλιστα, στην Κρήτη έχουμε έξι συνδυασμούς στους οποίους είναι επικεφαλής γυναίκες.

Πρόκειται για τις: Βαγγελιώ Σχοιναράκη (δήμος Ηρακλείου), Μαρία Πετρακογιώργη (δήμος Φαιστού), Ελένη Βλάσση (δήμος Ιεράπετρας), Μαρία Κοτσιφάκη (δήμος Ιεράπετρας), Ευαγγελία Καλλινίκου (δήμος Γαύδου) και Λίλιαν Στεφανάκη (δήμος Γαύδου).

.cretapost.