ΚΡΗΤΗ

11 κρούσματα γρίπης στην Κρήτη

“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΜΕΘ

Εξαρση των κρουσμάτων της γρίπης καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη, ενώ μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι μια έγκυος 24 ετών, ένα 13χρονο αγόρι κι ένας άνδρας 47 ετών.

Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος
Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, το τελευταίο τριήμερο είχαμε συνολικά 11 περιστατικά σε όλη την Κρήτη.

Τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων και άλλοι τέσσερις στην Παθολογική και Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Η 24χρονη έγκυος και ο 47χρονος νοσηλεύονται στην Εντατική του Πανεπιστημιακού και ο 13χρονος στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου.

Σύσκεψη στην Αθήνα για τη γρίπη

Ο καθηγητής συμμετείχε και σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για τη  γρίπη.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας υπό το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κέντρου, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, καθώς και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως η δραστηριότητα της γρίπης την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και τονίστηκε ότι το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Σε έξαρη η γρίπη και στην Κρήτη
Σε έξαρη η γρίπη και στην Κρήτη

Επιπλέον μέτρα

Ωστόσο, από τη σύσκεψη προέκυψε η ανάγκη εφαρμογής επιπλέον μέτρων όπως:

– Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.λπ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

– Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

– Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης συνεχίζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της αυξημένης νοσηρότητας και των νοσηλευτικών αναγκών.

patris.gr