ΕΛΛΑΔΑ

120 δόσεις: Τα SOS για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία Πάνω από 135.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί.

«Ουρά» κάνουν οι μικροοφειλέτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία με έως και 120 δόσεις. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τη νέα ρύθμιση που ξεκίνησε να «τρέχει» την προτιμούν όσοι έχουν οφειλές έως και 20.000 ευρώ.

Βασικό εμπόδιο για τους οφειλέτες είναι τα κριτήρια που υπάρχουν στον τελικό αριθμό των δόσεων με βάση το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Σε αυτό το πλαίσιο το 90% των αιτήσεων για ρύθμιση χρεών προς την εφορία που ολοκληρώνονται αφορούν οφειλές έως και 20.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία, ξεπερνούν ήδη τις 135.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ιδιώτες με μικρά χρέη προς την εφορία, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν κατασχέσεις και να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αντίθετα, ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η κίνηση που σημειώνεται στη ρύθμιση των οφειλών που έχουν προς την εφορία οι επιχειρήσεις. Ο περιορισμένος αριθμός των δόσεων που προσφέρει η ρύθμιση αποτελεί αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις, καθώς η μηναία δόση η οποία προκύπτει είναι υψηλή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί και ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες θεωρούν βέβαιο ότι θα χάσουν τη ρύθμιση.

Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με έως και 24 δόσεις καθώς οι 36 δόσεις αφορούν όσους έχουν οφειλές οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά από ελέγχους ή προέρχονται από μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ρόλο στην περιορισμένη συμμετοχή των επιχειρήσεων ή των μεγαλοοφειλετών παίζει και το γεγονός ότι η λήξη της ρύθμισης πήρε παράταση για το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα αρκετοί να μεταθέτουν για αργότερα την ένταξη τους ή περιμένουν βελτιωτικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο επιτρέπει σε κάποιους επιχειρηματίες να ελπίζουν ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα και ως εκ τούτου έχουν περιθώριο να καθυστερήσουν την αίτηση τους προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ταυτόχρονα ελπίζουν σε μετεκλογική βελτίωση της ρύθμισης προκειμένου να είναι ευνοϊκότερη σε όσους τώρα δεν τους συμφέρει να ενταχθούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι σημαντικό είναι ο αριθμός και των ρυθμίσεων που ήδη έχουν χαθεί, καθώς οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση εντός τριών ημερών όπως ορίζει ο νόμος. Λογιστές εξηγούν ότι κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλεται σε άγνοια των φορολογούμενων σχετικά με την υποχρέωση τους να καταβάλλουν άμεσα την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση, αλλά και το δικαίωμα τους να ξανακάνουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.