ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1542: Σαν σήμερα γεννιέται η  Μαρία Στιούαρτ η πιο ματοβαμμένη Βασίλισσα στην ιστορία (Φωτό)

 Ανέβηκε στο θρόνο της Σκωτίας νεογέννητη, παντρεύτηκε 3 άνδρες, εκτελέστηκε από την Ελισσάβετ της Αγγλίας! 

Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας (8 Δεκεμβρίου 1542 – 1587) ήταν βασίλισσα της Σκωτίας (1542 – 1567) και της Γαλλίας (1559 – 1560), θυγατέρα και διάδοχος του βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Ε΄ και της Μαρίας του Γκιζ. Με την άνοδο του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Β΄ Στιούαρτ, ίσχυσε ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο κληρονόμοι του Σκωτσέζικου θρόνου θα ήταν άνδρες, της οικογένειας των Στιούαρτ.

Μονάχα σε περίπτωση που θα εξέλειπαν όλοι οι αρσενικοί απόγονοι του Ροβέρτου Β΄ θα μπορούσε να κληρονομήσει τον θρόνο μια γυναίκα με τον σύζυγο της.

 

Την χρονιά που πέθανε ο Ιάκωβος Ε΄ (1542) δεν είχε απομείνει κανένας αρσενικός απόγονος της οικογένειας των Στιούαρτ, αφού ο Ιωάννης Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι, είχε ήδη πεθάνει από το 1536. Μόνη διάδοχός του ήταν η κόρη του, Μαρία, και αναφέρεται ότι ήταν νεογέννητη όταν πέθανε και της ψιθύριζε στο νεκροκρέβατό του «αρχίζει με μια κοπέλα και τελειώνει με μια κοπέλα», αναφερόμενος στη δυναστεία των Στιούαρτ, που ξεκίνησε με την Μάρτζορι Μπρους, κόρη του Ρόμπερτ Μπρους.

http://tashpix.files.wordpress.com/2012/07/mary_queen_of_scots.jpg

Είχε εκτός από τη Μαρία και επτά ανήλικα παιδιά, τρία από τα οποία τα γέννησε πριν γίνει 20 ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Ροβέρτος Στιούαρτ, 1ος κόμης του Όρκνεϊ. Η προφητεία τελικά αποδείχτηκε αληθινή, γιατί ο γιος της Μαρίας θα είναι αυτός που θα ενώσει τα στέμματα της Σκωτίας και της Αγγλίας.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Francois_Second_Mary_Stuart.jpg

Αιχμαλωσία και αποκεφαλισμός της από την Ελισάβετ

Κατηγορήθηκε για τον φόνο του Ντάρνλεϊ και η Ελισάβετ την παρέπεμψε σε δίκη (1568 – 1569). Οι λόγοι ήταν βασικά πολιτικοί, αλλά η Ελισάβετ δεν ήθελε τον φόνο της Μαρίας, παρά μόνο την φυλάκιση. Η Μαρία αρνήθηκε να δεχτεί ότι μπορούσε να ελέγξει την αυλή της, αφού δεν ήταν χρισμένη βασίλισσα, δεν της επέτρεψαν να υπερασπίσει τον εαυτό της. Βρέθηκαν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της στο Εδιμβούργο 8 γράμματα της προς τον Μπόθγουελ και πολλά άλλα έγγραφα που αναφέρονταν στον γάμο της Μαρίας με τον Μπόθγουελ. Δεν έχει διαπιστωθεί κατά πόσο τα γράμματα ήταν πλαστά, γιατί έχουν χαθεί τα αυθεντικά και τα γράμματα που υπάρχουν σήμερα είναι μονάχα αντιγραφές. Η Μαρία τα κατήγγειλε ως πλαστά-δεν αναγνώρισε ότι τα γράμματα ήταν δικά της-, αλλά με την επέμβαση της Ελισάβετ που φοβόταν πολύ την δύναμη της φυλακίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένη 18 χρόνια.

http://images6.fanpop.com/image/photos/36000000/Mary-Queen-of-Scots-mary-queen-of-scots-reign-36023993-1280-720.jpg

Το 1580 μεταφέρθηκε κάτω από την φροντίδα του Αμίας Πάουλετ, όπου έμεινε μαζί του το υπόλοιπο της ζωής της. Σταδιακά η Μαρία έγινε ανυπόφορη για την Ελισάβετ, η οποία τελικά δεν φρόντιζε καθόλου για την φύλαξη της, ώστε εάν ο Πάουλετ ήθελε να την δολοφονήσει, να το κάνει εύκολα. Οι οπαδοί της Μαρίας όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πληθώρα συνωμοσιών κατά της Ελισάβετ, ώστε να την δολοφονήσουν και να ανεβάσουν την Μαρία στον θρόνο, σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η συνωμοσία του Μπάμπιγκτον.

Η Μαρία κατηγορήθηκε ως υποκινητής της ανταρσίας του Μπάμπιγκτον, που είχε ως στόχο τη δολοφονία της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ, και παραπέμφθηκε σε δίκη. Αν και αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη της σ’ αυτήν, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Λίγο πριν οδηγηθεί στο ικρίωμα, εξέφρασε τις τελευταίες της επιθυμίες για την αποφυλάκιση των υπηρετών της και την ταφή της στην Γαλλία.

Πηγή: wikipedia.org