ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1642: Σαν σήμερα γεννιέται ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

Μια από τις σημαντικότερες μορφές των θετικών επιστημών που ανέδειξε η Αγγλία και η ανθρωπότητα.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, απόφοιτος του Κέιμπριτζ ο Isaak Newton διατύπωσε τον περιώνυμο νόμο της βαρύτητας, που έβαλε τα θεμέλια της Κλασικής Φυσικής.
Το 1687 δημοσίευσε το κορυφαίο έργο του, «Ρhilosophiae naturalis principia mathematica», στο οποίο παραθέτει εκτός από τον νόμο της βαρύτητας και τα τρία μνημειώδη αξιώματα της κίνησης.
Το αυστηρά δομημένο αυτό έργο αποκαλύπτει τις επιρροές του από τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, τη γεωμετρία του Ευκλείδη και του Ντεκάρτ, τις παρατηρήσεις του Κέπλερ και του Γαλιλαίου για το φως και τους πλανήτες.
Αφού θεμελιώνει τη Μηχανική εισάγει μια κοσμολογική άποψη για τη βαρύτητα (ο νόμος της παγκόσμιας έλξης) η οποία επιβλήθηκε στην επιστημονική κοινότητα, ώσπου την αναθεώρησαν οι μαθηματικές μελέτες των Καραθεοδωρή-Αϊνστάιν και εν τέλει η γενική θεωρία της σχετικότητας.
Ιστορικής επιστημονικής σημασίας ήταν και η συμβολή του στη θεμελίωση των μοντέρνων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού, ανεξάρτητα από τη διαμάχη για την πατρότητα των σχετικών ανακαλύψεων με τον Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς.