ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1725: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi’s

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1829. Σε ηλικία 18 ετών πηγαίνει στη Νέα Υόρκη. Αρκετά χρόνια αργότερα- το 1853 – αποκτά την Αμερικανική υπηκοότητα. Γεννημένος μέσα στα υφάσματα, αφού μια οικογενειακή επιχείρηση χονδρεμπορίου υφασμάτων στη Νέα Υόρκη, η  «J. Strauss Brother & Co.», τον υποδέχθηκε στα πρώτα του βήματα.

Ο Βαυαρός Λίβαϊ Στρως άνοιξε μια δική του  επιχείρηση υφασμάτων στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί ξεκίνησαν όλα : ανάμεσα στους πελάτες του ήταν και ο Τζέϊκομπ Ντέϊβις, άριστος ράφτης. Ο Ντέιβιντ είχε μια καταπληκτική ιδέα ραφής, για να κατασκευάζει ανθεκτικά παντελόνια, αλλά δεν είχε χρήματα να την θέσει σε εφαρμογή.

Ποια ήταν η ιδέα;

Τοποθετούσε χάλκινα πριτσίνια στις γωνιές της τσέπης και στη βάση του φερμουάρ. Κι όλα αυτά σε ύφασμα τύπου ντένιμ, πολύ ανθεκτικού στις κακουχίες της δουλειάς! Έτσι, ζήτησε από τον Λίβαϊ Στρως να συνεργαστούν και αυτό έγινε.

3

Οι δυο τους κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη νέα μορφή «παντελονιών εργασίας» το 1873. Το δίπλωμα ήταν για «βελτιωμένη μέθοδο ραφής της τσέπης των παντελονιών». Από αυτή την καινοτομία, αργότερα προήλθε το τζιν ύφασμα.

Μένοντας πια στο Σαν Φρανσίσκο ίδρυσε  την επιχείρησή του με την επωνυμία Levi Strauss & Co. και άρχισε να εισάγει υφάσματα και ρούχα, αλλά και κλινοσκεπάσματα, μαντήλια, τσάντες και άλλα, από τα αδέλφια του στη Νέα Υόρκη. Εμπορευόταν επίσης καραβόπανο για τα αντίσκηνα που χρησιμοποιούσαν οι χρυσοθήρες. Ο Λίβαϊ Στρως ζούσε μαζί με την  οικογένεια της αδερφής του, Φάννυ.

1

Τα πρώτα τζιν, έως τις αρχές του 1860, ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501. Τότε ήταν που κυριάρχησε το μπλε, καθώς είναι το χρώμα που λερώνεται λιγότερο. Η δερμάτινη ετικέτα, που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα τζιν, προστέθηκε το 1886.

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών στο Σαν Φρανσίσκο χωρίς να έχει παντρευτεί ποτέ. Δεν είχε δικά του παιδιά, έτσι άφησε την περιουσία του σε ιδρύματα και στα 4 ανίψια του, γιούς της αδερφής του.

Αρχική