ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1900: Σαν σήμερα ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς ξεκινά τη μυθική ανασκαφή στο ανάκτορο της Κνωσού!

Ήταν 16 Μαρτίου 1900 όταν η αρχαιολογική σκαπάνη ξεκινούσε την πρώτη ανασκαφή στην Κνωσό υπό τις οδηγίες του Άρθουρ Έβανς,που θα οδηγούνταν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας.

Ο Σέρ Άρθουρ Τζον Έβανς αποκάλυψε στο σύνολό του τον πολιτισμό που ονόμασε «Μινωικό», ο οποίος ήταν στην εποχή του μόνο μια αμυδρή μυθική ανάμνηση.

Στο τέλος του 1903 είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος των θεμελίων ενός εκτεταμένου συμπλέγματος, το οποίο προσδιόρισε ως Ανάκτορο της Κνωσού κέντρο του Μινωικού πολιτισμού. Όχι μόνο αποκάλυψε τα θαμμένα ερείπια και τα δημοσίευσε σε 4εις τόμους στο Το Παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό, (1921 – 1935), κλασικό έργο της αρχαιολογίας, αλλά τα συντήρησε ουσιαστικά με τις μεθόδους της εποχής του και τα αναστήλωσε εν μέρει.

Εκτός από το πρωτοποριακό για την εποχή ανασκαφικό του έργο στην περιοχή του ανακτόρου, σημαντική ανακάλυψη του Έβανς θεωρείται η αποκάλυψη περίπου 3.000 πινακίδων Γραμμικής Α και Γραμμικής Β. Η Γραμμική Β αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας από την Υπομινωική περίοδο. Η Γραμμική Α, η γλώσσα των Μινωιτών παραμένει έως σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της μη αποκρυπτογραφημένη.

Γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, ο Άρθρουρ Έβανς έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού. Οι ανακαλύψεις του Έβανς, σε συνδυασμό με τις ανασκαφές του Σλήμαν τον 19ο αιώνα στην Τροία και στις Μυκήνες αλλά και την ανακάλυψη των τάφων των μακεδόνων βασιλέων από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο το 1977, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο θέασης της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Σήμερα, η προτομή του Άρθουρ Έβανς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού καλωσορίζει εκατομμύρια τουρίστες.

Το μικρόβιο της αρχαιολογίας είχε μπει ήδη μέσα του από τότε που ως μοναχογιός της εύπορης οικογενείας Εβανς που διατηρούσε μονάδα παραγωγής χαρτιού, ακολουθούσε από μικρή ηλικία τον αυτοδίδακτο αρχαιολόγο και νομισματολόγο πατέρα του σερ Τζον Έβανς σε εξερευνήσεις προϊστορικών σπηλαίων στην Αγγλία και στη Γαλλία.

Δέκα χρόνια  μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη (ενδιαμέσως βρέθηκε να περιοδεύει στα Βαλκάνια ως πολεμικός ανταποκριτής της «The Manchester Guardian») ο Άρθουρ Έβανς εξελέγη έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ασμόλιαν. Η πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη είχε γίνει το 1894, μια χρονιά δύσκολη γ’ αυτόν διότι έχασε τη σύζυγό του, Μάργκαρετ Φρίμαν, κόρη του αρχαιολόγου, Έντουαρντ Φρίμαν. Εκεί γνώρισε τον Ηρακλειώτη έμπορο και αρχαιοδίφη, Μίνωα Καλοκαιρινό ο οποίος ήδη από το 1878 είχε αρχίσει ανασκαφές στην περιοχή της Κνωσού φέρνοντας στο φως δύο από τις αποθήκες του ανακτόρου, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει ύστερα από τις πιέσεις της τουρκικής διοίκησης του νησιού.

Ο Έβανς χρίστηκε ιππότης το 1911 για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία, την Κνωσό και το μουσείο Άσμολ. Η ανασκαφή στην περιοχή της Κνωσού, (την οποία αγόρασε για να μπορεί να τη διατηρήσει από καταστροφές), συνεχίζεται ακόμα και σήμερα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα.

https://www.linkedin.com/