ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1918: Σαν σήμερα γεννήθηκε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στην συνοικία Χαλέπα των Χανίων. Ο πατέρας του, Κυριάκος, ήταν πολιτικός και βουλευτής. Είναι εγγονός της Κατίγκως Βενιζέλου, αδελφής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σπούδασε νομική, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό πολεμώντας ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στην Μακεδονία. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική αντίσταση. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο. Την δεύτερη φορά, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής Βρετανών και Γερμανών αιχμαλώτων. Μάλιστα για την αντιστασιακή του δράση, τιμήθηκε από την Βουλή των λόρδων το 1986.

Από το 1946 εκλέγεται βουλευτής με την Ένωση Κέντρου, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Θα συνεχίσει να εκλέγεται και την διετία 1961-1963 λαμβάνει μέρος στον επονομαζόμενο «Ανένδοτο Αγώνα», κατά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία μετά από μια μεγάλη περίοδο.

Το 1965 θα διαφωνήσει όμως με τον Γεώργιο Παπανδρέου και μαζί με άλλα στελέχη θα πρωταγωνιστήσει στην κρίση του Ιουλίου του 1965, στα λεγόμενα και «Ιουλιανά». Οι βουλευτές που αποχωρούν από την Ένωση κέντρου, χαρακτηρίζονται «προδότες» και αποστάτες», μαζί τους και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Κατά την διάρκεια της δικτατορίας θα τεθεί αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό και αργότερα θα διαφύγει της σύλληψης περνώντας με πλοιάριο στην Τουρκία από όπου θα μεταβεί αργότερα στο Παρίσι.

Μετά την πτώση της χούντας, θα ιδρύσει το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» το οποίο και θα αποσπάσει δυο βουλευτικές έδρες στις εκλογές του 1977. Βουλευτές εκλέχθηκαν ο ίδιος και ο Παύλος Βαρδινογιάννης.

Αργότερα προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία, της οποίας εξελέγη πρόεδρος το 1984. Θα ηττηθεί στις εκλογές του 1985 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα θέσει θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Θα επανεκλεγεί και θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός ύστερα από τριπλή εκλογική αναμέτρηση, στις 9 Απριλίου του 1990.

Τρία χρόνια αργότερα θα χάσει ξανά τις εκλογές και θα παραιτηθεί. Μέχρι το 2004 εκλεγόταν συνεχόμενα βουλευτής. Από το 1993 είναι Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να παίρνει δημόσια θέση για φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής. Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται 98 ετών.

| E-Radio.gr Θέματα