ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1926: Σαν σήμερα Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του σημερινού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αναγορεύεται σε δικτάτορα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος (1878 – 1952) , παππούς του σημερινού  στελέχους του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει στις 25 Ιουνίου του 1925 με στρατιωτικό  πραξικόπημα την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου. Στις 30 Σεπτέμβρη του 1925 διαλύει τη Βουλή και εξαπολύει άγρια τρομοκρατία εναντίων του εργατικού κινήματος, μελών του ΚΚΕ και σε κάθε δημοκράτη που αμφισβητούσε την εξουσία του, συνεχίζοντας το έργο του στρατηγού Πλαστήρα

Συνέχισε ακάθεκτος  το έργο  του στρατηγού Πλαστήρα στο να διώκει όποιον αμφισβητούσε την εξουσία του και συγκεκριμένα μέλη του ΚΚΕ. Παρέπεμψε σε στρατοδικείο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (Πουλιόπουλο, Μάξιμο, Σκλάβο, Μοναστηριώτη, Νικολινάκο, Φίτσο κ.ά.).

Η δικτατορία Πάγκαλου ακολούθησε σοβινιστική πολιτική: στις 18 Οκτώβρη του 1925, με πρόσχημα συνοριακό επεισόδιο, τμήματα του ελληνικού στρατού εισέβαλαν στη Βουλγαρία και κατέστρεψαν το Πετρίτσι. Ο τυχοδιωκτισμός αυτός στοίχισε στην Ελλάδα ακριβά. Υποχρεώθηκε να πληρώσει στη Βουλγαρία αποζημίωση (20 εκατομμύρια λέβα)