ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1936: Σαν σήμερα εκτελείται από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Γεννήθηκε το 1898 στην Ανδαλουσία. Γιός αγρότη και δασκάλας, ποιητής, συγγραφέας και μουσικός. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική γιά να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία,τη μουσική και τη ζωγραφική. Το βιβλίο ποιημάτων και τα τραγούδια είναι οι δύο πρώτες του ποιητικές συλλογές. Το Τσιγγάνικο Ρομανθέρο ήταν η ποιητική συλλογή που τον καθιέρωσε.

Ο Λόρκα ταξίδεψε αρκετά στην Ευρώπη και την Αμερική και γνώρισε κυρίαρχα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής. Το ποίημα Ποιητής στη Νέα Υόρκη και το Θρήνος γιά τον Ιγκνάσιο Σάντσες είναι δύο μοναδικά έργα του ποιητή.

Όμως,εκτός από την ποίηση ο Λόρκα είχε μιά σημαντική παρουσία και στο θέατρο. Τα μάγια της πεταλούδας, Η Μαριάννα Πινέδα, Η θαυμαστή μπαλωματού είναι μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην ισπανία ο Λόρκα συνελήφθη από τους εθνικιστές και δολοφονήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε το πτώμα του, και πολύ περισσότερο, το λόγο της εκτέλεσης του. Το λογοτεχνικό έργο του αγαπήθηκε από πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Γκάτσος.

πηγή: greekbooks.gr