ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1983: Σαν σήμερα δολοφονείται στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή», Τζώρτζης Αθανασιάδης. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, που δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμη.

Στις 16 Μαρτίου του 1983, μια μυστηριώδης δολοφονία συντάραξε την Ελλάδα. Ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης έπεσε νεκρός από τα πυρά άγνωστου άντρα, ο οποίος εξαφανίστηκε αμέσως μετά και κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν. Το πολιτικό κλίμα της χώρας δέχθηκε ένα γερό πλήγμα. 35 χρόνια μετά, η δολοφονία του εκδότη παραμένει ανεξιχνίαστη.

Ποιος ήταν ο Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ο Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στον Πειραιά. Εργάστηκε για λίγο ως λογιστής, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Εξέδωσε μαζί με τον αδερφό του το Ναυτικό και Εμπορικό Δίκαιο Πειραιώς, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Ναυτεμπορική».

Από το 1962, ανέλαβε την γενική διεύθυνση της εφημερίδας «Βραδυνής».Μεταξύ άλλων υπήρξε πρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε και προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το μοιραίο βράδυ

Όπως κάθε Σάββατο, ο Αθανασιάδης έμενε στα γραφεία της εφημερίδας και έπαιζε τάβλι μαζί με τον καλό του φίλο Βαγγέλη Κουρλιμπίνη. Στο κτίριο βρισκόταν μόνο οι δυο τους και ο τηλεφωνητής Τάκης Αναγνωστόπουλος.

Λίγο μετά της 7.30, στα γραφεία εμφανίστηκε ένας άντρας χλωμός, γύρω στα 35, και ζήτησε να δει τον εκδότη επειγόντως. Ισχυρίστηκε ότι έχει μια πολλή σημαντική πληροφορία γι’ αυτόν. Ο Αναγνωστόπουλος κάλεσε τον εκδότη. Παρά την έκπληξή του ο Αθανασιάδης δέχθηκε να τον δει.

Όταν ο άγνωστος άντρας έφτασε στο γραφείο του, ο Κουρλιμπίνης έβγαινε. Λίγο αργότερα, άκουσε τον εκδότη να φωνάζει «Δεν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά» και τρείς πυροβολισμούς. Επέστρεψε στο γραφείο με τον δράστη να τον πυροβολεί, χωρίς να τον πετυχαίνει. Έφυγε τρέχοντας και εξαφανίστηκε.

Η έρευνα

Το μυαλό όλων πήγε στην «17Ν». Ωστόσο η τρομοκρατική οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά την συμμετοχή της και έριξε το φταίξιμο στην ΚΥΠ. Το τηλεφώνημα μιας γυναίκας έριξε για λίγο φως στην υπόθεση, αλλά τελικά την περιέπλεξε ακόμα περισσότερο. Είπε πως την δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» και παρέπεμψε τις αρχές σε ένα σημείο όπου είχε αφήσει την προκήρυξη. Η προκήρυξη βρέθηκε. Όμως, οργάνωση με τίτλο «Αντιστρατιωτική Πάλη» υπήρχε ήδη, και δραστηριοποιούνταν ειρηνικά στο κίνημα εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Φυσικά, αρνήθηκε κάθε ανάμειξή της.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας έβγαλε το συμπέρασμα πως επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο. Δυο χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε και αυτός, αυτή την φορά από την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη».

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, άφηναν να εννοηθεί, πως το ΠΑΣΟΚ είχε αναμειχθεί στην δολοφονία του εκδότη. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά του κυβερνώντος κόμματος, με το τελευταίο να κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί το γεγονός για «διαφήμιση».

2,5 χρόνια μετά την δολοφονία, η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του Ντάνου Κρυστάλλη, στο οποίο βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της οργάνωσης «Αντιστρατιωτική Πάλη». Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Κρυστάλλης ήταν πράκτορας της ΚΥΠ και ισχυρίστηκε πως είχε διεισδύσει στην οργάνωση και γι’ αυτό βρέθηκαν στην κατοχή του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο τον αθώωσε. Ύστερα από 35 χρόνια, η δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη παραμένει ανεξιχνίαστη.