ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

2006: Σαν σήμερα απαγχονίζεται με απίστευτη βαρβαρότητα ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

«Αυτά είναι για άνδρες», είπε πριν πεθάνει

«Εγκληματίας; Ναι. Δολοφόνος; Ναι. Χασάπης; Ναι. Αλλά ήταν δυνατός ως το τέλος». Ετσι θυμάται τον Σαντάμ Χουσεΐν ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που επέβλεψε την εκτέλεση του δικτάτορα.

Ο Μογουάφακ αλ -Ρουμπάιε κάθεται στο γραφείο του και πίσω του βρίσκεται ένα άγαλμα του Σανταμ Χουσεΐν. Περασμένο στο λαιμό του είναι ένα σχοινί, το ίδιο με το οποίο εκτελέστηκε δια απαγχονισμού ο δικτάτορας στις 30 Δεκεμβρίου του 2006. Πώς ήταν όμως τα τελευταία λεπτά του; Ο Ρουμπάιε είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

«Τον παρέλαβα στην πόρτα. Κανείς δεν μπήκε μαζί μας», λέει μιλώντας στο AFP. «Φορούσε μαύρο παλτό και λευκή μπλούζα, ήταν ήρεμος και δεν έδειχνε σημάδια φόβου. Βέβαια, κάποιοι θα ήθελαν να πω ότι κατέρρευσε ή ότι τον έσυραν, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα», λέει ο Ρουμπάιε.

Σύμφωνα με τη διήγησή του, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν εξέφρασε μεταμέλεια, δεν ζήτησε συγχώρηση από το θεό, ούτε χάρη. «Κάποιος που ετοιμάζεται να πεθάνει συνήθως λέει «Θεέ μου, συγχώρεσε τις αμαρτίες μου», αλλά εκείνος δεν είπε τίποτα τέτοιο».

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, είχε την εξουσία στο Ιράκ για πάνω από δύο δεκαετίες. Περίοδος που σημαδεύτηκε από σκληρή καταπίεση και καταστροφικούς πολέμους. Καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δολοφονία 148 κατοίκων χωριού Σιιτών το 1982. Υπήρξε πρόεδρος της χώρας έως το Μάρτιο του 2013, όταν εισέβαλαν οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο στρατός τον βρήκε να κρύβεται σε μία τρύπα, σε αγρόκτημα, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού.

«Οταν το έφερα στην αίθουσα, φορούσε χειροπέδες και κρατούσε το Κοράνι», θυμάται ο Ρουμπάιε. «Του διάβασαν το κατηγορητήριο ενώ ο ίδιος φώναζε ξανά «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στο Ισραήλ! Ζήτω η Παλαιστίνη!». Μετά, τον πήγα στην αίθουσα όπου θα εκτελούνταν. Κοίταξε την αγχόνη, μετά μου έριξε ένα βλέμμα και είπε «Γιατρέ, αυτό είναι για άνδρες»».

Η μόνη στιγμή που χρειάστηκε βοήθεια ήταν για να ανέβει τα σκαλιά στην αγχόνη, καθώς τα πόδια του ήταν δεμένα. Πριν εκτελεστεί, μάρτυρες της διαδικασίας φώναζαν το όνομα ενός αντιπάλου του, ο οποίος είχε σκοτωθεί όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στην εξουσία. «Είναι αυτό ανδρισμός;», τους αποκρίθηκε ο δικτάτορας.

Σύμφωνα με τον Ρουμπάιε, ο ίδιος τράβηξε το μοχλό για να κρεμαστεί ο Σαντάμ, αλλά αυτός δεν λειτούργησε. Δοκίμασε ένα άλλο πρόσωπο, δεν υπήρξε πρόβλημα και ο δικτάτορας εκτελέστηκε. Λίγα δευτερόλεπτα πριν, είχε αρχίσει να απαγγέλλει ένα κομμάτι από το Κοράνι, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει.

«Ποτέ δεν είχα τόσο παράξενο συναίσθημα», παραδέχεται ο Ρουμπάιε, που είχε φυλακιστεί τρεις φορές όσο ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στην εξουσία. «Διέπραξε αναρίθμητα εγκλήματα. Του άξιζε να κρεμαστεί χίλιες φορές, να ζήσει ξανά και να κρεμαστεί και πάλι. Αλλά ήταν ένα περίεργο συναίσθημα. Το δωμάτιο ήταν γεμάτο θάνατο», καταλήγει ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας.