ΕΛΛΑΔΑ

28 Οκτωβρίου: Αυτός θα είναι ο πιλότος της Ομάδας «Ζευς» που θα σκίσει με το F-16 τον ουρανό της Θεσσαλονίκης στην παρέλαση

Τα τελευταία χρόνια, σε κάθε εθνική επέτειο σκίζουν τους αιθέρες και μας γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια. Ο λόγος για τα μέλη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», τα οποία καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιδείξεις που πραγματοποιούνται πάνω από την παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμά του το thestival.gr, οι Έλληνες πιλότοι των F16 όχι μόνο εντυπωσιάζουν με τους ελιγμούς τους με τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά συγκινούν και με τα μηνύματα που στέλνουν μέσα από το πιλοτήριο. Ποιος δεν θυμάται τον σμηναγό Στράλη που κάλεσε με τρεμάμενη φωνή όλους τους Έλληνες να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι; Τα μέλη της ομάδας «Ζευς» θα βρίσκονται λοιπόν και πάλι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για ακόμη μια επίδειξη που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Το thestival.gr αποκαλύπτει ότι ο πιλότος ο οποίος θα πραγματοποιήσει την επίδειξη αυτήν τη φορά, θα είναι ο επιμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1999. Το 2005 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/ΣΜΕΤ και το 2006 στην 335Μ σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2008 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.200 είναι σε αεροσκάφη F-16.


Ο Γ. Παπαδάκης

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.  Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.


Η επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» το 2012 στη Θεσσαλονίκη

  • Φωτογραφίες, βίντεο: Πολεμική Αεροπορία.