ΚΡΗΤΗ

Οι δορυφόροι δείχνουν τα… γεμάτα φράγματα της Κρήτης Το φράγμα Αποσελέμη έχει γεμίσει με.. εντυπωσιακό τρόπο

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο και με την επιστημονική… βούλα διαπιστώνει κανείς ότι τα φράγματα της Κρήτης γεμίζουν και είναι βάσιμες πλέον οι ελπίδες ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δεν θα πούμε, για ακόμα μια φορά, το νερό νεράκι, εφόσον γίνει ορθή χρήση.

Tο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ITE έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου απεικονίζεται το φράγμα Αποσελέμη και η έκταση νερού που έχει ανά μήνα και είναι ξεκάθαρο ότι φέτος έχει στους κόλπους του πολλά περισσότερα κυβικά νερού από τον Ιανουάριο του 2018.

Το φράγμα Αποσελέμη πριν μερικούς μηνες αδιο από τον δορυφόροι

Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς στο μέλλον, προκειμένου να πραγματοποιούνται ποσοτικές εκτιμήσεις με τη βοήθεια των δορυφορικών καταγραφών.

Το εργαστήριο με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής διακριτικής ικανότητας, έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα σχεδόν καθημερινής παρακολούθησης της πλήρωσης των φραγμάτων της Κρήτης.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη που έχει γεμίσει από τον δορυφόρο
Το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει δεχτεί πολλά κυβικά νερού τους τελευταίους μήνες

Η «Π» παρουσιάζει σήμερα εικόνες από το φράγμα Αποσελέμη, το φράγμα Βαλσαμιώτη και το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, όπου διακρίνει κανείς σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, δρ. Δημήτρης Πουρσανίδης, αναφέρει πως έγινε μία οπτική ανάλυση – παρακολούθηση της χωρικής κατανομής της επιφάνειας των νερών, ενώ υπάρχει δυνατότητα από πλευράς Εργαστηρίου να υλοποιούνται υπολογισμοί για την ογκομέτρηση των φραγμάτων, δηλαδή στα κυβικά μέτρα νερού που έχει ανά πάσα στιγμή το εκάστοτε φράγμα.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη πριν μερικούς μηνες αδιο από τον δορυφόρο
Το φράγμα Βαλσαμιώτη που έχει γεμίσει από τον δορυφόρο

Το εργαστήριο είχε επίσης το περασμένο καλοκαίρι καταγράψει εικόνες από την καταστροφή στο Μάτι στην Αττική αλλά και τον Αποκόρωνα στα Χανιά, όπου είχαν σημειωθεί πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Αυτά τους επιτρέπουν να διαπιστώνουν αλλαγές τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό περιβάλλον, όπως τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση, αναφέρει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, διευθυντής Ερευνών του ΙΤΕ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην κλιματική αλλαγή και στην επίδραση που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον.

patris.gr