ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

7 λόγοι που θηλάζω (ακόμα) το μεγαλύτερο παιδί μου

Θηλάζω  εδώ και 9 χρόνια. Με τέσσερα παιδιά, και μάλιστα σε κοντινή ηλικία, αν το υπολογίσω, νομίζω ότι θηλάζω από τότε που έγινα μητέρα. Αν το σκεφτείς κανείς, φαίνεται ατελείωτο, μια αιωνιότητα για την ακρίβεια, αλλά τώρα κοιτώντας πίσω νομίζω ότι αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ. Οι δυο μεγαλύτερες κόρες μου απογαλακτίστηκαν όταν ήταν τριών και δύο ετών αντίστοιχα, ενώ  τα μικρότερά μου αγόρια 4 και 3 ετών αντίστοιχα, συνεχίζουν να θηλάζουν. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κρατήσει τόσο ο θηλασμός μου, τώρα όμως μου φαίνεται κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ξέρω ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να συνεχίζεις να θηλάζεις για τόσο καιρό και είμαι σίγουρη πως θα υπάρχουν πάρα πολλοί που θα επικρίνουν αυτή σας την απόφαση. Γι’ αυτό γράφω αυτό το κείμενο για να σας ενθαρρύνω και να σας δώσω κουράγιο σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να θηλάσετε τα παιδιά σας για πολύ καιρό. Εγώ σας προτείνω, από τη στιγμή που επιθυμείτε να το κάνετε (και το παιδί σας το ίδιο), να μην διστάσετε.

7 λόγοι που θηλάζω το μεγαλύτερό μου παιδί

1. Γιατί το θέλουμε και οι δύο

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που συμβαίνει μεταξύ δυο ανθρώπων. Ο ένας τρέφει και ο άλλος τρέφεται. Αν και οι δυο, μητέρα και παιδί, είναι ευτυχισμένοι με αυτό, δεν νομίζω ότι μετράει κάτι άλλο. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι πολύ παράξενο, εγώ πάλι όχι.

2. Γιατί το θεωρώ φυσιολογικό 

Όταν έφερα στον κόσμο την πρώτη μου κόρη, αποφάσισα ότι θα θηλάζα για ένα χρόνο. Αυτό έκανε και η μαμά μου. Στη συνέχεια, όταν η κόρη μου έφτασε σε αυτή την ηλικία, μου φάνηκε περίεργο να σταματήσω. Το να συνεχίζω να θηλάζω μου φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό. Ήξερα ότι πολλοί γύρω μου δεν αισθάνονταν άνετα με αυτή την ιδέα και πίστευαν πως το παιδί είναι πολύ μεγάλο για να εξακολουθεί να θηλάζει. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι ένιωθα αμήχανα να τη θηλάζω μπροστά στους άλλους. Με τον καιρό όμως, κι αφού έφτασα στο τέταρτο παιδί, δεν μου φαινόταν καθόλου παράξενο και συνέχισα να το κάνω.

Το τι είναι νορμάλ είναι υποκειμενικό. Και αν εσύ βρίσκεις φυσιολογικό να θηλάζεις το μεγαλύτερο παιδί σου, με τον καιρό θα το συνηθίσουν και οι άλλοι. Αυτό που πιστεύω είναι ότι όλοι θα πρέπει να υποστηρίζουν μια μητέρα που επιλέγει να θηλάζει το παιδί της. Τελεία και παύλα.

3. Γιατί είναι μια διαδικασία που ηρεμεί

Γιατί η διαδικασία είναι ηρεμιστική για τα παιδιά. Πολλοί μου λένε «δεν έχει ανάγκη το παιδί σου να θηλάζει, θηλάζει επειδή του αρέσει». Και γιατί αυτό να είναι κακό; Και οι αγκαλιές γίνονται επειδή μας αρέσουν (και όχι μόνο για παρηγοριά), θα πρέπει να τις σταματήσουμε;

4. Γιατί δημιουργεί ένα δεσμό μεταξύ των αδερφών

Όπως είπα και πριν, τα παιδιά μου έχουν μικρή ηλικιακή διαφορά μεταξύ τους. Στην αρχή ανησυχούσα ότι η μεγαλύτερη κόρη μου θα ζήλευε τη μικρότερη όταν θα θήλαζε και θα είχαμε θέματα. Κι όμως δεν συνέβη ποτέ. Της άρεσε να μοιράζεται με την μικρότερη αδερφή της και μάλιστα όταν της έλεγα ότι σήμερα δεν θα έχω αρκετό γάλα για την αδερφή σου αν εσύ θηλάσεις περισσότερο,  το δεχόταν με απόλυτη κατανόηση. Ήταν κάτι πολύ φυσικό γι’ αυτήν και όλη αυτή η διαδικασία την βοήθησε να αναπτύξει μια υπέροχη σχέση με το μωρό μας. Ξέρω ότι δεν έχουν βιώσει όλοι αυτή την εμπειρία, αλλά σας λέω με βεβαιότητα ότι είναι κάτι μοναδικό και ανεκτίμητο.

5. Γιατί δεν τα πηγαίνω καλά με τα αυθαίρετα συμπεράσματα

Δεν είμαι οπαδός των αυθαίρετων κανόνων και ο θηλασμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ποιος ορίζει ποια ηλικία είναι σωστή για να σταματήσω να θηλάζω το παιδί μου; Ποιος είναι αυτός που βάζει ένα όριο σε αυτό το ζήτημα; Και μιας και μιλάμε για όρια, με τον θηλασμό βάζω όρια στο μεγαλύτερο παιδί μου και το διδάσκω ποια είναι τα προσωπικά μου όρια παράλληλα. Για παράδειγμα, εξηγώ ότι το μωρό θα τρώει όποτε και όσο θέλει από το στήθος μου, αλλά με το 3χρονο παιδί μου θα διαπραγματευτώ. Θα αποσαφηνίσω ότι δεν είμαι διατεθειμένη να θηλάζω όλη μέρα και θα το κάνω όταν είμαι ξεκούραστη, από τη στιγμή που εκείνη το θέλει τη δεδομένη στιγμή. «Δουλεύουμε» μαζί πάνω στη συγκεκριμένη συμφωνία και νιώθουμε και οι δυο άνετα με αυτό.

6. Γιατί δεν πιστεύω ότι το παιδί μου θα γίνει λιγότερο ανεξάρτητο

Ο θηλασμός δεν στερεί ανεξαρτησία στο παιδί και δεν πιστεύω, επίσης, ότι μπορείς να κάνεις ένα παιδί ανεξάρτητο με το ζόρι.  Το να στερείς από τα παιδιά σου κάτι που τα ανακουφίζει ή που τα ευχαριστεί όπως ο θηλασμός δεν τα κάνει πιο ανεξάρτητα. Αυτό που κάνει ανεξάρτητο ένα παιδί είναι να νιώθει ασφάλεια και ότι οι ανάγκες του ακούγονται. Όταν τα παιδιά θα είναι έτοιμα, θα γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα και σίγουρα για τον εαυτό τους, χωρίς να τα εξαναγκάζει κανείς.

7. Ο θηλασμός εξασφαλίζει έναν πιο ήρεμο ύπνο

Όλα τα παιδιά μου κοιμούνται ήρεμα. Οι τρίτοι με προειδοποιούσαν ότι το να κοιμάται το παιδί μετά από τον θηλασμό είναι μια κακή συνήθεια. Δεν ξέρω αν είναι κακή συνήθεια να βλέπεις ένα παιδί να κοιμάται ήρεμο και γαλήνιο μετά από το στήθος της μητέρας του. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο που θα πρέπει να σταματήσω κάτι τέτοιο. Πραγματικά.

Το να θηλάζεις ένα μεγαλύτερο παιδί δεν είναι κάτι κακό. Το να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του παιδιού σου ποτέ δεν ήταν λάθος. Αν νιώθεις καλά, να το κάνεις και άσε τους άλλους να λένε ό,τι θέλουν.

Απόδοση Έλενα Θάνου από happinesshereblog.com