Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Το κορίτσι και η Νύχτα» του Guillaume Musso

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

Εξαιρετικό και απολαυστικότατο είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα του Guillaume Musso με τίτλο «Το κορίτσι και η Νύχτα». Μυστήριο, αγωνία, ύποπτοι, απειλές, εκβιασμοί δένουν σε μια υπέροχη πλοκή ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, με αφορμή τη συνάντηση μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Σεντ Εξιπερί μετά από 25 χρόνια στις πανέμορφες ακτές της Κυανής Ακτής.

Ατέλειωτα μυστικά, υποκριτικές συμπεριφορές, συναισθήματα, έρωτες, φιλίες, αναβιώνουν στη μνήμη όλων. Πολλές αποκαλύψεις, πολύ δράμα, πολλοί θάνατοι πολλές απειλές, πλανιούνται πάνω από τους ήρωες του βιβλίου ,του ευαίσθητου και γενναιόδωρου Τομά, της Φανί και του Μαξίμ και αλλάζουν τη ζωή τους. Όλη η υπόθεση σχετίζεται με το κορίτσι μυστήριο, την πανέμορφη Βίνκα που η εξαφάνισή της πριν 25 χρόνια δημιουργεί εντύπωση κι ερωτηματικά και που είχε χτίσει μια πολύ ιδιαίτερη εικόνα, ενσαρκώνοντας την κομψότητα και την ελευθερία.

Ο Τομά είναι αποφασισμένος σήμερα να ανακαλύψει τι απέγινε το κορίτσι εκείνο που αγάπησε στα χρόνια του Λυκείου και τι μυστικά έκρυβε. Ήταν θύμα ή διαβολική εκμεταλλεύτρια; Μαρτυρίες, φήμες κι έρευνα προς λάθος κατεύθυνση, προσδίδει σασπένς στην υπόθεση και καταστεί ύποπτο κάθε ήρωα του βιβλίου. Αίμα, φόβος, απειλές, μαθητές, γονείς και καθηγητές σε ένα γαϊτανάκι από φόνους ή απόπειρες δολοφονιών. «Η Βίνκα πήρε μαζί της ένα μυστικό του οποίου η ύπαρξη είχε ξεφύγει και σήμερα ερχόταν πάλι στην επιφάνεια σπέρνοντας θάνατο στο πέρασμά του». Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο με απίστευτα έξυπνη πλοκή , με ωραιότατη μετάφραση, με τον κίνδυνο να είναι παντού, με έναν δολοφόνο που ζητά αμείλικτη εκδίκηση δρώντας με βία, οργή κι αποφασιστικότητα και με αγωνία , ένταση και ανατροπές ως το τέλος. Και τρεις ξεχωριστές παραγράφους: Τομά: «Τότε σκέφτηκα αυτούς τους άντρες της προηγούμενης γενιάς, όπως ο Φράνσις κι ο πατέρας μου, που σήμερα απειλούνταν με εξαφάνιση. Άντρες- βράχοι, με γωνίες, με σύστημα αξιών άλλης εποχής.

Άντρες που σήμερα τους φτύνουμε, γιατί βρίσκουμε τον αντρισμό τους ντροπιαστικό κι οπισθοδρομικό. Ήμουν τυχερός που δυο τέτοιοι άντρες βρέθηκαν στο δρόμο μου. Δυο άντρες που για να μου σώσουν τη ζωή, δεν δίστασαν να λερώσουν τα χέρια τους». Καθηγητής Ζαν -Κριστόφ: «Μείνε ο εαυτός σου. Κράτησε όλα σε έχουν κάνει ένα αγόρι διαφορετικό από τ΄άλλα. Μείνε μακριά από τους ανόητους, ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντί τους είναι να μην τους μοιάσεις». Τομά: «Αυτό έκανα πάντα. Έγραφα. Για δυο λόγους: για να χτίζω τοίχους και ν΄ ανοίγω πόρτες. Χτίζω τοίχους για να εμποδίζω τη σαρωτική πραγματικότητα, ανοίγω πόρτες για να βγαίνω σ ένα παράλληλο σύμπαν- στην πραγματικότητα όχι όπως είναι, αλλά έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».