ΕΛΛΑΔΑ

9 άνθρωποι που είχαν προβλέψει την κρίση στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg… Από τη Θάτσερ ως τον Σημίτη

«Αν και τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν άρχισαν να εμφανίζονται στις επικεφαλίδες μέχρι το 2009, ένας αριθμός οικονομολόγων, πολιτικών και καθηγητών είχαν εντοπίσει ρωγμές στην Eυρωπαϊκή Nομισματική ;Eνωση από τη δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η χώρα δυσκολεύτηκε να μπει στο κοινό νόμισμα εξαρχής… Aκολουθούν κάποιοι άνθρωποι που πρέπει να είχαν κρυστάλλινες σφαίρες».

Wynne Godley
Ο Βρετανός οικονομολόγος έγραψε τους προβληματισμούς του το 1992, θέτοντας το ερώτημα τι συμβαίνει εάν μια ολόκληρη χώρα βιώσει μια «δομική οπισθοδρόμηση». «Εφόσον πρόκειται για κυρίαρχη χώρα, μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της. Mε μια οικονομική ναι νομισματική ένωση, αυτή η επιλογή αποκλείεται, προφανώς».

Arnulf Baring
Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας προέβη σε δυσοίωνες προβλέψεις στο βιβλίο του «Scheitert Deutschland» («Ναυαγεί η Γερμανία») to 1997: «Όταν οι Γερμανοί απαιτούμε νομισματική πειθαρχία, άλλες χώρες θα αποδίδουν τα προβλήματά τους σε αυτήν τη πειθαρχία, και κατ’ επέκταση σε εμάς. Επιπρόσθετα, θα μας αντιμετωπίζουν σε ένα είδος οικονομικού αστυνόμου. Κινδυνεύουμε να ξαναγίνουμε οι πιο μισητοί στην Ευρώπη».

Mathew Forstater
Σε άρθρο του στο Eastern Economic Journal (1999) ο οικονομολόγος εξέφραζε προβληματισμούς για το μέλλον του ευρώ. «Αφήνοντας την εθνική νομισματική τους κυριαρχία, οι χώρες δεν είναι πλέον ικανές να ακολουθούν συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, απαραίτητη για μια εκτενή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιοδικών κρίσεων ζήτησης».

Milton Friedman
Σε ομιλία του στην Bank of Canada τo 2000, o νομπελίστας είπε ότι νομίζει πως «Οι διαφορές θα συσσωρευτούν μεταξύ των διαφόρων χωρών και τα ασύγχρονα σοκ θα τις επηρεάζουν».

Κώστας Σημίτης
Τον Δεκέμβριο 2008 ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα σε ομιλία του στη Βουλή. Λίγο μετά προέκυψε ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις στο προφίλ χρέους μέσω μιας σειράς συμφωνιών. «Οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα στατιστικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Stephanie Bell Kelton
Σε δοκίμιο το 2002, έκανε λόγο για δυσοίωνες προοπτικές σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Margaret Thatcher
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, το 1990 η εκλιπούσα πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας προειδοποιούσε ότι το κοινό νόμισμα δεν θα ταίριαζε σε ισχυρότερες και σε πιο αδύναμες οικονομίες. «Οι φτωχότερες χώρες πρέπει να μάθουν ότι δεν θα διασώζονται από τις συνέπειες ενός κοινού νομίσματος, που θα κατέστρεφε τις μη αποδοτικές οικονομίες τους».

Warren Mosler
Το 2001, ο οικονομολόγος Warren Mosler προέβλεψε προβλήματα στην Ευρωζώνη, επειδή η πολιτική δομή της δεν επιτρέπει σε μεμονωμένα κράτη-μέλη να διαχειριστούν μια οικονομική κρίση. «Μόνο η αναπόφευκτη, επί της παρούσης απαγορευμένη, άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι σε θέση να φέρει την ανάσταση, και από τις στάχτες ενός έκπτωτου φλέγοντος αστέρος, ένα αθάνατο κυρίαρχο νόμισμα θα αναδυθεί αναμφίβολα».

L. Randall Wray
Ο οικονομολόγος ασκούσε κριτική στη δομή της Ευρωζώνης στο βιβλίο του «Understanding Modern Money» (1998).