ΕΛΛΑΔΑ

Fake ελπίδες και πολύ ξύλο στο προσφυγικό καραβάνι στα Διαβατά

Τα σοβαρότερα προβλήματα διαδραματίστηκαν έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών. Οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση των συγκεντρωμένων προσφύγων οι οποίοι άρχισαν να βάζουν φωτιές και να πετάνε πέτρες

Ανεπαρκής στο να διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα αποδείχθηκε -για μία ακόμη φορά- η κυβέρνηση. Κάτω από τη μύτη των αρχών και μέσα στην απόγνωσή τους περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από τη Λέσβο, μετακινήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου και κατόπιν ενός διαδικτυακού καλέσματος να σχηματίσουν… καραβάνι ελπίδας που υποτίθεται ότι θα διέσχιζε τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Όμως, έκρυθμη υπήρξε η κατάσταση και στον σταθμό Λαρίσης, στην Αθήνα, καθώς περίπου 300 εγκλωβισμένοι στη χώρα μας πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψή του, ζητώντας να ταξιδέψουν μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα έτσι ώστε να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Τα σοβαρότερα προβλήματα διαδραματίστηκαν έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών. Οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση των συγκεντρωμένων προσφύγων οι οποίοι άρχισαν να βάζουν φωτιές και να πετάνε πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών.

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι με το πρώτο φως της ημέρας. Στα χωράφια έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας είχαν κατασκηνώσει περισσότεροι από 500, ενώ συνεχώς κατέφθαναν κι άλλοι, ανεβάζοντας χθες το απόγευμα τον αριθμό στους σχεδόν 2.000, καθώς συντάχθηκαν μαζί τους και πρόσφυγες που βγήκαν από το Κέντρο.

Μάζεψαν τις σκηνές και επιχείρησαν να ξεκινήσουν με τα πόδια προς την Ειδομένη. Τους εμπόδισαν οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και τότε ξέσπασαν τα επεισόδια.

Την ίδια ώρα, τα μεγάφωνα του Κέντρου Φιλοξενίας καλούσαν τους πρόσφυγες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν, καθώς τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα τους επιτραπεί να τα προσεγγίσουν.

Το μεσημέρι υπήρξε «κατάπαυση εχθροπραξιών», καθώς ξεκινούσε το συσσίτιο στο Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο είχε υπολογιστεί για διαμένοντες εκεί. Αρκετοί από τους πρόσφυγες που είχαν μετακινηθεί μπήκαν στο Κέντρο για να φάνε. Και πάλι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων, εντός του Κέντρου, στις οποίες επενέβη η ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε νέος γύρος έντασης και πάλι εκτός Κέντρου, όταν της προσπάθειας εξόδου ηγήθηκε Αλγερινός σε αναπηρικό καροτσάκι. Στην έφοδο των προσφύγων τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.
Λίγο μετά τις 15:00 τα πνεύματα ηρέμησαν και οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Οι αρχές είχαν σε ετοιμότητα μεγάλο αριθμό λεωφορείων, ώστε να τους μεταφέρουν στις περιοχές όπου φιλοξενούνταν. Μέχρι χθες το απόγευμα από τους σχεδόν 2.000 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν μονάχα εννέα.

Στον σταθμό Λαρίσης

Οι ψεύτικες ελπίδες και τα «fake news» που διέρρευσαν και που οι ελληνικές αρχές αποδίδουν στους διακινητές είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 300 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, να συγκεντρωθούν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον σταθμό Λαρίσης. Αγόρασαν εισιτήρια για τη Θεσσαλονίκη και περίμεναν με τις ώρες να επιβιβαστούν στο τρένο. Τελικά, δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να ξεσπάσουν σε έντονες διαμαρτυρίες.

Μάλιστα, κάποιοι είχαν ξαπλώσει πάνω στις ράγες, ορισμένοι αγκαλιά με τα παιδιά τους, ενώ άλλοι είχαν στήσει και αντίσκηνα. Στον σταθμό Λαρίσης επικράτησε ένα μπάχαλο με τα δρομολόγια να ακυρώνονται.

Το κλίμα αποφορτίστηκε χθες το απόγευμα, καθώς πούλμαν άρχισαν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες πίσω στις δομές όπου φιλοξενούνται.

Ο υπουργός

Και την ώρα που διαδραματίζονταν όλα αυτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Πρακτορείο FM». Χαρακτήρισε «θύματα παραπληροφόρησης» τους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στα Διαβατά. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι “πονηροί”- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, χωρίς όμως να αναρωτηθεί γιατί οι διωκτικές αρχές δεν είχαν έγκαιρα «αλιεύσει» το κάλεσμα που διακινούνταν στο Facebook.

Διευκρίνισε, δε, ότι έχει δημιουργηθεί ένα info point, ένα σημείο πληροφόρησης στα Διαβατά, όπου μπορούν οι πρόσφυγες να παίρνουν πληροφορίες.

Στο μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «για ακόμη μία φορά μετανάστες προξενούν επεισόδια στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, παντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί την ασφάλεια και να επιβάλει την τάξη».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου