ΚΡΗΤΗ

Mετά την ένταση, σήμερα η απόφαση στη δίκη της Στέλλας

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων ενώ το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση.

“Αυλαία” πέφτει σήμερα στη δίκη – σε δεύτερο βαθμό – για τον θάνατο της ανήλικης Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία είχε χάσει τη ζωή της έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο Ρέθυμνο, τον Απρίλιο του 2011. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση της απόφασης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά. Σημειώνεται ότι χθες ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες τους δύο εκ των συνολικά τριών κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δύο ειδικευόμενων – τότε – γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι δικάζονται για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στον αντίποδα, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για «άμεση συνέργεια σε βιασμό» ο 30χρονος- σήμερα – άνδρας, ο οποίος το μοιραίο βράδυ διασκέδαζε μαζί με την αδικοχαμένη Ακουμιανάκη και έναν ακόμη φίλο του.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης για την πολύκροτη υπόθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, μετά το πέρας των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης. Όπως έγινε γνωστό, η έκδοση της απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στα Χανιά, αφορά σε τρία από τα συνολικά έξι άτομα που έχουν κριθεί ένοχα σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση. Πρόκειται για τον έναν εκ των δύο νεαρών που διασκέδαζαν με την αδικοχαμένη μαθήτρια το μοιραίο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το 2011, καθώς και δύο ειδικευόμενους – τότε – γιατρούς.
Οι τρεις εν λόγω κατηγορούμενοι δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό τον Μάρτιο του 2015. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε κρίνει ένοχο τον μεγαλύτερο εκ των δύο φίλων της Ακουμιανάκη, ηλικίας 30 ετών σήμερα. Ο 30χρονος είχε κριθεί ένοχος για την πράξη του βιασμού και καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών. Εξάλλου, η Έδρα έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, κάτι που σημαίνει ότι ο καταδικασθείς είναι ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Εξάλλου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων έκρινε ένοχους και τους δύο γιατρούς, που δικάζονταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο κάθε ένας από αυτούς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν ήταν, πάντως, οι μοναδικοί που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του 2016 δικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου δύο ακόμη ειδικευόμενοι – τότε – γιατροί, που εργάζονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η Στέλλα Ακουμιανάκη. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και το δικαστήριο επέβαλε στον κάθε ένα εξ αυτών ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή.
Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν ένα ακόμη άτομο. Πρόκειται για τον δεύτερο εκ των δύο νεαρών με τους οποίους διασκέδαζε σε μαγαζιά της πόλης του Ρεθύμνου, το μοιραίο βράδυ, η 16χρονη Στέλλα. Ο λόγος για έναν 24χρονο – σήμερα – νεαρό, για τον οποίο η υπόθεση είχε διαχωριστεί, καθώς όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό ήταν ανήλικος. Ο 24χρονος έχει κριθεί ένοχος από το Δικαστήριο Ανηλίκων και εξέτισε την ποινή του παρέχοντας κοινωνική εργασία.

Αντιδράσεις από την οικογένεια της Στέλλας

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από συγγενείς της αδικοχαμένης 16χρονης, την ώρα που απολογείτο ο ένας από τους δύο γιατρούς που κάθονται στο εδώλιο. Ως αποτέλεσμα, η Έδρα απέβαλε από την αίθουσα τρεις από τους συγγενείς της Στέλλας.
Είχαν προηγηθεί, προχθές, οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Εξάλλου, έξω από τα Δικαστήρια Χανίων υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης, καθώς συγγενείς της Ακουμιανάκη επιτέθηκαν λεκτικά σε γιατρό, ο οποίος μετέβη στην Κρήτη από την Αθήνα, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη.
Πρόκειται για τον νευροχειρουργό και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνο Παπανικολάου, ο οποίος δέχτηκε λεκτική επίθεση από συγγενείς του κοριτσιού, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι, χωρίς να γνωρίζει επί της ουσίας την υπόθεση, κατέθεσε με μόνο σκοπό την αθώωση των δύο κατηγορούμενων γιατρών.