ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: Η μαραθώνια κατάθεση Μανιαδάκη -«Με πίεζαν να καταθέσω κατά Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα χωρίς στοιχεία»

Πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για να καταμαρτυρήσει σε βάρος πολιτικών χωρίς στοιχεία για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε ότι δέχονταν ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αθανασίου» που είναι πλέον κατηγορούμενος, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, έδωσε μαραθώνια κατάθεσή του διάρκειας πέντε ωρών, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που ερευνά αν υπήρξε σκευωρία.

Ο κ. Μανιαδάκης εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να αποκαλύψει την ταυτότητα του και να καταγγείλει πιέσεις.

Κατά την μαραθώνια κατάθεση του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Νίκος Μανιαδάκης, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον ότι δέχθηκε πιέσεις και απειλές από τους εισαγγελείς, όχι όμως και από πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση του αφορούσε τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς που πήραν τις καταθέσεις του όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και είχε κατονομάσει πολιτικούς ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο χωρίς στοιχεία.

Ειδικότερα , όπως υποστήριξε ο Μανιαδάκης του ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τον Αντώνη Σαμαρά , τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα ενώ αναφερόμενος στη δίωξη του την χαρακτήρισε ” καθαρά πολιτική”.

«Προσωπικά ούτε είδα , ούτε συμμετείχα , ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων» ανέφερε ο Μανιαδάκης μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης κατάθεσής του.

Για τις πιέσεις που δέχθηκε ο Νίκος Μανιαδάκης από τους εισαγγελείς Διαφθοράς έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τον οποίο είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο Μανιαδάκης και του είχε αναφέρει τα περί πιέσεων, εκβιασμών και απειλών σε βάρος του.

“Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει ” είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στους προστατευόμενους μάρτυρες λέγοντας πως πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι ” ανακριβή και αναξιόπιστα” και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ο κ. Μανιαδάκης είπε πως θεωρεί ότι “υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο , με παράτυπες πρακτικές” για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν απο τη δικαιοσύνη.

Ο νομικός παραστάτης του κ. Μανδιαδακη , Θ. Μαντάς σε δήλωση του χαρακτήρισε “εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος”. Όπως είπε με την κίνηση τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.