ΕΛΛΑΔΑ

Public Issue: Στρατός και Αστυνομία οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ελληνες [πίνακες]

Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τους θεσμούς στους οποίους τρέφουν εμπιστοσύνη οι Ελληνες πολίτες, και για εκείνους που τους προκαλούν αποστροφή, αναδεικνύει το βαρόμετρο της Public Issue.

Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στους 10 Ελληνες (89%) δηλώνουν εμπιστοσύνη στον Στρατό7 στους 10 (72%) στην Αστυνομία, ενώ ακολουθούν τα σχολεία με 66%.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας της έρευνας / Πηγή: Public IssueΟ συγκεντρωτικός πίνακας της έρευνας / Πηγή: Public Issue

Οι πολίτες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 62% και τον Λαό με το ίδιο ποσοστό.

Σε χαμηλή θέση, απολαμβάνοντας μόλις το 36% της εμπιστοσύνης των πολιτών, βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τις χαμηλότερες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλή (εμπιστοσύνη 3 στους 10), οι Τράπεζες (εμπιστοσύνη δήλωσε το 28%), οι εφημερίδες (24%), η τηλεόραση (22%), οι ΜΚΟ (13%) και τα Κόμματα (12%).

Να σημειωθεί ότι το 2018 συγκριτικά με το 2015 (αντίστοιχη έρευνα της Public Issue) ανέβηκαν στην υπόληψη των πολιτών η Τράπεζα της Ελλάδος (+7%), η τηλεόραση (+6%), η Δικαιοσύνη (+6%).

Από το 2015, ωστόσο, «έπεσε» κατά 3% η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Εκκλησία και στις εφημερίδες, ενώ μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν τα κοινωνικά κινήματα (-8%), τα Πανεπιστήμια (-13%) και οι ΜΚΟ (-43%).

O πίνακας που φανερώνει τις αποκλίσεις / Πηγή: Public IssueO πίνακας που φανερώνει τις αποκλίσεις / Πηγή: Public Issue

Η έρευνα της Public Issue ήταν τηλεφωνική (χωρίς κάλπη), και διενεργήθηκε από 6 έως 16 Νοεμβρίου 2018, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα.