ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sixties: 10 στιγμές της ανήσυχης δεκαετίας του 60

Μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ανατρεπτικής δεκαετίας του ’60 αποτυπώνονται σε εικόνες, θυμίζοντάς μας επιτεύγματα, επαναστάσεις και κοινωνικές αλλαγές!

Η δεκαετία του 60 ήταν μια πληθωρική, από κάθε άποψη, περίοδος. Κοσμογονία στη μουσική, άνοιξη στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, μετασχηματισμός του αστικού τοπίου, εξοικείωση με την τεχνολογία. Πολιτικές δολοφονίες, ο Μάης του ’68, οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, η μίνι φούστα, οι ψυχεδελικές ουσίες. Οι Beatles, οι Rolling Stones. Tο μίνι-κομπιούτερ.

Μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές αυτής της ανήσυχης και «πλούσιας» δεκαετίας, αποτυπώνονται στις παρακάτω εικόνες, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τη φράση «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις».

Ο Elvis Prisley κατατάσσεται στον αμερικάνικο στρατό το 1958, γεγονός που φάνηκε άκρως ενδιαφέρον εν μέσω του Ψυχρού πολέμου που εξελίχθηκε με αμείωτη ένταση τη δεκαετία του ’60.

elvisprisley

Το πρώτο πολιτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Richard Nixon και John F. Kennedy, πραγματοποιήθηκε το 1960.

kennedy

Το 1962, η αγαπημένη ηθοποιός Merylin Monroe βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της. Ως αιτία θανάτου θεωρείται η αυτοκτονία.

marilyn-monroe

Tο πρώτο τηλέφωνο με πλήκτρα εμφανίστηκε το 1963.

tilefono

Ο πρόεδρος John Kennedy, λίγο πριν δολοφονηθεί στο Dallas, το 1963.

kennedy-dolofonia

Ο Edwin Land, πρόεδρος της Polaroid, παρουσιάζοντας την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, το 1963.

edwin-land-demonstrates-polaroid

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Jimi Hendrix στη σκηνή του Woodstock, το 1969.

woodstock

Η μίνι φούστα λειτούργησε ως το απόλυτο σύμβολο του χάσματος των γενεών. Στη φωτογραφία βλέπουμε τη συνάντηση δύο εκπροσώπων τους και τα επικριτικά βλέμματα της μιας προς την άλλη, σε καφέ στο Παρίσι, το 1968.

mini-fousta

Καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, έξω από το Καπιτώλιο της Νεμπράσκα, μάλλον το 1969.

vietnam

Οι Rolling Stones στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, για πρώτη φορά, το 1967.

rollingstones

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι πρώτοι κύβοι Knorr, οι συμπυκνωμένοι ζωμοί που φέρνουν την επανάσταση στην κουζίνα. Μαζί τους και οι αφυδατωμένες σούπες Knorr, η μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας, με τη γεύση τους να κατακτά καθημερινά όλο και περισσότερα σπίτια. Σε αυτή την τεχνολογική και γευστική επανάσταση αναφέρεται η νέα digital καμπάνια της Knorr, με την εκπομπή «Super Duper Συνταγές», που μας ταξιδεύει με χιούμορ πίσω στο 1960, τότε που τα προϊόντα της εταιρείας έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην ελληνική αγορά. Γιατί οι ανατροπές της δεκαετίας ταιριάζουν με τις τολμηρές συνταγογραφικές προτάσεις της μαγείρισσας που μας ξεναγεί στην κουζίνα του ’60, πάντοτε με τη συντροφιά των κύβων Knorr!

women

Δείτε επίσης