ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

TO ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Στη Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου όπου ιστορικά είναι σημαντικότερη από το υπόλοιπο χωριό, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, το πρώτο κτίριο που παρατηρούμε, είναι το παλιό εγκαταλειμμένο σχολείο του χωριού. Ακριβώς δίπλα από το σχολείο βρίσκεται η πύλη του κάστρου της Κάτω Χώρας, η πύλη αυτή διακοσμείται από χαρακτηριστικά σύμβολα της Ενετικής Αυτοκρατορίας ένα απ’ αυτά είναι ο πτερωτός λέοντας έμβλημα του Αγίου Μάρκου και της πανίσχυρης τότε Βενετίας επίσης αναγράφετε και η ημερομηνία κατασκευής του κάστρου 1565.
Το Βενετσιάνικο κάστρο είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση ανάμεσα σε λόφους και πλαγιές κοιτώντας τα δυτικά παράλια του νησιού δηλαδή το Ιόνιο πέλαγος για αυτό λοιπόν την ώρα του ηλιοβασιλέματος η θέα είναι εκπληκτική. Πηγές λένε ότι στο κάστρο κατοικούσαν 50 οικογένειες ενετών στρατιωτών οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για την άμυνα του φρουρίου κατά των κουρσάρων.

Εσωτερικά μπορεί να δει εύκολα κάποιος την διαρρύθμιση των διώροφων σπιτιών όπως επίσης και ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών οι οποίες είναι γεμάτες με τοιχογραφίες. Οι εκκλησίες αυτές αναφορικά είναι οι εξής:Παναγία Μεσοσπορίτισσα, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Νικόλαος, Άγιοι Πάντες, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Άγιος Δημήτριος.Παρατηρώντας έξω από το κάστρο από την πλευρά του χωριού βλέπουμε ότι η δόμηση των σπιτιών είναι πάρα πολύ πυκνή και μαζεμένη αυτό μαρτυρεί την μεγάλη ανάγκη προφύλαξης που είχαν οι κάτοικοι την εποχή των κουρσάρικων επιδρομών οπότε και την κατασκευή ανάλογων φρουρίων.