ΚΡΗΤΗ

Yπηρεσίες ποιοτικής διαβίωσης ηλικιωμένων από τις μονάδες ΗΡΑ 1 και ΗΡΑ 2

Συνέντευξη με τον διευθυντή των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ΗΡΑ 1 και ΗΡΑ 2, κ. Καλογεράκη Αντώνιο

Κε Καλογεράκη, είστε διευθυντής δύο μεγάλων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων: του ΗΡΑ 1 στον Πόρο Ηρακλείου και του ΗΡΑ 2 στις Γούβες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις μονάδες αυτές;

Ναι… Είναι πραγματικά χαρά μου που έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ΗΡΑ στο περιοδικό σας. Σκοπός των μονάδων μας είναι η παροχή υψηλών υπηρεσιών διαβίωσης που εξασφαλίζουν στους ηλικιωμένους βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό για τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Όλα ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου του 1994, όταν ο πατέρας μου, Γιώργος Καλογεράκης και η μητέρα μου Μαρία, ίδρυσαν την πρώτη μας μονάδα στο Κοκκίνη Χάνι, με χωρητικότητα 15 ατόμων. Το Μάιο του 1995 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του ΗΡΑ 1 στον ιδιόκτητο χώρο μας στον Πόρο Ηρακλείου, επί της οδού Γράμμου 76. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις των υποδομών διήρκεσαν ένα έτος, οπότε και δόθηκε η άδεια λειτουργίας στην μονάδα μας. Γρήγορα το ΗΡΑ 1 διακρίθηκε για τις άριστες υπηρεσίες και την αξιοπιστία των συνεργατών του. Σήμερα, υπό την δική μου διεύθυνση πλέον, οι ηλικιωμένοι ένοικοι και η διεπιστημονική ομάδα του ΗΡΑ, αποτελούμε μια μεγάλη οικογένεια. Οι ίδιοι οι εξυπηρετούμενοι, ανέδειξαν το έργο μας και μας στήριξαν στην επέκταση του ΗΡΑ και στις Κάτω Γούβες, με τη δημιουργία του ΗΡΑ 2. Έτσι, το 2013, σε ένα χώρο απαράμιλλης ομορφιάς, με μεγάλους κήπους, που βρίσκεται επί της οδού Παπαφλέσσα δίπλα στη θάλασσα, το πρώην ξενοδοχείο Καλυψώ μεταμορφώθηκε βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε μια υπερσύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, το ΗΡΑ 2.
Μιλάμε λοιπόν τώρα για δύο μονάδες. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μονάδες ΗΡΑ, σε ηλικιωμένους που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας;
Βεβαίως! Οι μονάδες ΗΡΑ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν περιορίζεται απλώς στην αισθητική περιποίηση και τον καλλωπισμό της εξωτερικής τους εμφάνισης. Υπάρχει 24ωρη φροντίδα νοσηλείας και παρακολούθησης. Ο γιατρός μας, όπως και ο φυσικοθεραπευτής, επισκέπτονται τακτικά τους ηλικιωμένους και παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους. Ο γιατρός συνταγογραφεί τα φάρμακά τους, τα οποία εκτελούνται είτε στα συνεργαζόμενα με εμάς φαρμακεία, είτε σε φαρμακεία της επιλογής των ενδιαφερομένων. Τα αναλώσιμα υλικά όπως πάνες, ιατρικά επιθέματα κ.λπ. είναι 1ης κατηγορίας. Υπάρχουν πλυντήρια – στεγνωτήρια και κατάλληλος ιματισμός στο χώρο των μονάδων μας. Η καθαριότητα στους χώρους μας είναι συνεχής και επαγγελματική και γίνεται τακτική απολύμανση από εξειδικευμένη απολυμαντική εταιρεία. Τα κρεβάτια μας, παρόλο που έχουν την πολυτέλεια ενός επίπλου, διαθέτουν και τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να εκτελούν όλες τις κινήσεις ενός νοσοκομειακού κρεβατιού.

Κε Καλογεράκη, αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν προβλήματα με την άνοια…
Το γνωρίζω αυτό… Οι κοινωνικοί λειτουργοί μας, παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργικότητας του ασθενή, με mini-mental test. Τα άτομα με άνοια βοηθούνται ταυτόχρονα και με ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης.
Υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποίησης των ηλικιωμένων και σε κοινωνικούς τομείς της ζωής τους; Φυσικά. Οι ηλικιωμένοι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους. Υπάρχουν ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, προσανατολισμού στην επικαιρότητα κ.ά. Ακόμη γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και ενθαρρύνεται η επαφή των ηλικιωμένων με τους συγγενείς τους αλλά και με φορείς της κοινότητας.

Πείτε μας κ. Καλογεράκη, τι προβλέπεται για την διατροφή των ηλικιωμένων;
Κοιτάξτε… Η κουζίνα μας προσφέρει μεσογειακή διατροφή με 5 γεύματα ημερησίως: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, όλα εγκεκριμένα από διατροφολόγο. Ακόμη, υπάρχει και η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένου γεύματος, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες υγείας του κάθε ηλικιωμένου και τις οδηγίες του γιατρού μας.

Υποθέτω κ. Καλογεράκη, ότι καθώς εξειδικεύονται οι υπηρεσίες που παρέχετε στις μονάδες ΗΡΑ 1 και ΗΡΑ 2 θα έχετε και αναλόγα εξειδικευμένο προσωπικό.
Το προσωπικό των ΗΡΑ είναι η ψυχή των Μονάδων μας! Υπεύθυνη του ΗΡΑ 1 είναι η κ. Σμυρνιωτάκη Αρετή Κοινωνική Λειτουργός ΤΕΙ Κρήτης, MPH Πανεπιστημίου Ιατρικής Κρήτης και στο ΗΡΑ 2 είναι Υπεύθυνη η κ. Σκαλιδάκη Κάλλια Κοινωνική Λειτουργός ΤΕΙ Κρήτης. Εξωτερικοί συνεργάτες μας είναι ο κ. Πατεράκης Εμμανουήλ, Γενικός Γιατρός, οι φυσικοθεραπευτές κ. Βαρδαβάς Εμμανουήλ και κ. Διβινή Μαρία, οι φαρμακοποιοί κ. Παπαδάκης Αντώνης και κ. Κων/νος Λαγουδάκης καθώς και ο Μικροβιολόγος κ. Χαριτάκης και ο Ψυχίατρος κ. Φωτόπουλος Ανδρέας. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με την Οργάνωση Εθελοντών «ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ». Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε σεμινάριο ενδοεπιχειρησιακής επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Νεύρογλωσσικού Προγραμματισμού NLP in Crete. Συμμετείχαμε ακόμη με μελέτες των μονάδων ΗΡΑ, στο 9ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Altzheimer και συγγενών διαταραχών και στο 1ο Μεσογειακό συνέδριο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων καθώς και σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Hellenic Journal of Nuclear Medicine. Δεν σας κρύβω ότι βρισκόμαστε σε διαδικασίες πιστοποίησης ISO των υπηρεσιών μας.
Κε Καλογεράκη σας ευχαριστούμε για όσα μας είπατε. Όπως φαίνεται οι μονάδες ΗΡΑ είναι εγγύηση γνώσης, εξειδίκευσης, φροντίδας και ασφάλειας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι εγγύηση αληθινής αγάπης, για τους ηλικιωμένους, αντάξιας μιας οικογένειας. Έχοντας την αγάπη και την υποστήριξή τους, η πορεία προς το μέλλον δεν παύει να είναι για μάς μια συνεχής πρόκληση βελτίωσης και ανταπόκρισης στα δεδομένα των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας… Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσουμε για τις μονάδες ΗΡΑ.

Συνέντευξη στην Ξανθίππη Βουτσαλά

πηγή: περιοδικό WOMAN NEWS